Belföld

Észrevétlen a gyilkos füst – videó

A szilárd tüzelőanyag füstje fojtogató, csípős szagú, a gázfűtésből esetlegesen visszaszivárgó szén-monoxid azonban észrevétlenül öl – videó.

A rosszul működő kémény miatt a lakás levegője oxigénhiányos, szén-monoxiddal telített lesz, ami fejfájást, levertséget, a mérges gázok nagy koncentrációja pedig halált okozhat. A mintegy hatmillió magyarországi kémény többsége elavult, a tulajdonosok nem törődnek a karbantartással, sokszor be sem engedik az ellenőrzést végző kéményseprőket. Évente 15-20 ember hal meg emiatt.

Hazánkban európai szinten egyedülálló mértékben váltotta ki a hagyományos fűtési módokat a gáz, országosan 80 százalék a gázüzemű berendezést használó háztartások aránya. A több mint száz éve kifogástalanul működő kéményt pedig egy-két fűtésidény alatt tönkreteheti a gáz égésterméke, amit a szakma kéménykorróziónak nevez. A veszélyt tovább növeli, hogy például Budapesten a lakások 40 százalékába nem engedik be a kéményseprőket, sokszor még a hivatalos felszólítás ellenére sem.

Évente a lakások egyhatodát egyáltalán nem tudják ellenőrizni. Még az sem elegendő, ha valaki rendszeresen elvégezteti a felmérést, elég ha a szomszéd gondatlan: a szivárgó füstgáz vagy a robbanás nem tartja tiszteletben a lakás határait – hívja fel a figyelmet a FŐKÉTÜSZ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik