Belföld

Még alakul a pártok Szlovákiának szánt nyilatkozata

A Fidesz és a KDNP nyitott a tartalmi változtatásokra a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulásokról szóló, általuk benyújtott politikai nyilatkozattervezet ügyében. Az SZDSZ és az MDF is tett észrevételeket.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a szombati magyar-szlovák kormányfői találkozó kapcsán hétfőn összehívott ötpárti egyeztetés után úgy nyilatkozott, hogy az SZDSZ a szlovák demokratikus erőkkel szorgalmaz szorosabb kapcsolatot, az MDF pedig a konfliktushelyzetek kezelésére alkalmas rendszert építene ki.

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a Fidesz és a KDNP nyitott arra, hogy a nyilatkozattervezet szövegén olyan tartalmi változtatásokat hajtsanak végre, amelyek konszenzusos elfogadást tesznek lehetővé. Azt mondta, az ötpártin nem esett szó azokról az esetleges magyar jogszabályi változásokról, amelyek áttekintésére Draskovics Tibor igazságügyi minisztert kérte fel Gyurcsány Ferenc. Szintén újságírói felvetésre a Fidesz frakcióvezetője közölte: latolgatták, mi lehet a következő lépés a magyar-szlovák viszony ügyében, a miniszterelnök ötleteket és tanácsokat kért tőlük.

Németh Zsolt, a külügyi és határon túli magyarok bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: azért tartja fontosnak a politikai nyilatkozat elfogadását, mert a két miniszterelnök szombati közös nyilatkozatából számos nagyon fontos kérdés, így a Dunaszerdahelyen történtek és a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának (KMKF) ügye kimaradt.

A KMKF-et elítélő szlovák parlamenti határozat kapcsán hozzátette: ha Szlovákiában jogszabályok születnek és politikai nyilatkozatok, akkor a magyar Országgyűlés is lépéskényszerben van. Németh Zsolt szerint Szlovákiában az utóbbi években kormányzati rangra emelkedett a magyarellenesség. A magyar Országgyűlésnek megálljt kell parancsolnia ennek, együttműködve a kormányfővel, a házelnökkel és az államfővel.

A külügyi bizottság elnöke fontosnak nevezte, hogy a szlovák parlament vonja vissza a KMKF-et elítélő határozatát, és – mint mondta – fontos annak rögzítése is, hogy ha Dunaszerdahellyel kapcsolatban nincs szlovák vizsgálat, akkor Magyarország az ügyet “magyarellenes megfélemlítő akcióként” értelmezi.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke ismét javasolta az MSZP-nek és Gyurcsány Ferencnek, hívják fel az európai szocialisták figyelmét arra, hogy a szlovák kormányzó pártnak milyen koalíciós partnere van. A KDNP elnöke a nemzeti jelképek használatát korlátozó szlovák rendelkezésről azt mondta, olyan súlyos jogsértésről van szó, amelynek az európai politikában is következménye kell, hogy legyen, és ebben az MSZP-nek és Gyurcsány Ferencnek is komoly mozgástere van.

Herényi Károly az MDF frakcióvezetője azt javasolta épüljön egy olyan rendszer, amely az ilyen konfliktushelyzetek kezelésére alkalmas. Hozzátette, hogy először ezt létre kell hozni, majd ezen keresztül megoldani a konkrét problémákat.

Arra a kérdésre, hogy többet tudott-e meg a miniszterelnöktől a magyar-szlovák kormányfői találkozóról, mint ami a sajtóban már megjelent, Herényi Károly azt válaszolta: a szóbeli tájékoztatás olyan hangulati és egyéb elemeket is megmutathat, amelyek a sajtóból nem derülnek ki, de a helyzet megítélése szempontjából fontosak.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke újságíróknak arról beszélt, hogy Magyarországnak erősítenie kell kapcsolatát a szlovák demokratikus erőkkel. A magyar szélsőséges mozgalmak határon túli károkozását nem a szabadságjogok csorbításával kell megakadályozni, hanem a két ország rendőrsége közötti együttműködéssel. A liberális pártvezető világos és egyértelmű állásfoglalást, valamint vizsgálatot vár a szlovák kormánytól a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történtekkel kapcsolatban. Hangsúlyozta: a vizsgálat eredményét meg kell ismertetni a magyar közvéleménnyel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik