Belföld

Kemény Dénes és Zwack Péter is Budapest díszpolgára lett

A különböző pártállású politikusok és városlakók összefogását szorgalmazta az országot lendületben tartó főváros fejlesztésének és élhetőségének érdekében Demszky Gábor. Az egységes Budapest 135. születésnapján, amelyen több mint félszáz elismerést, köztük díszpolgári címeket adott át.

Az 1990 óta díszpolgári címmel kitüntetett 52 személy listája 16-tal bővül. Az ünnepi közgyűlésen átadták a Pro Urbe Budapest díjakat, a Budapestért-díjakat, a Főváros Szolgálatáért-díjakat, a Főváros Közbiztonságáért-díjakat és a Főváros Emlékzászlaját is.

Díszpolgári címet kapott Heller Ágnes filozófus, Juhász Ferenc költő, Márk Gergely rózsanemesítő, Szelényi Iván szociológus, Zwack Péter üzletember, nyolc háromszoros vízilabdázó olimpiai bajnok, és Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is. A sportolók közül hatan – Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán – a legutóbbi három egymást követő olimpián, Gyarmati Dezső és Kárpáti György pedig korábban nyert három olimpiai aranyérmet. Kárpáti György – akivel kapcsolatban a közgyűlési döntés után sajtóhírek jelentek meg arról, hogy 1990 előtt az állambiztonsági szolgálat munkáját segítette – előzetesen jelezte, hogy Demszky Gábortól nem veszi át ezt az elismerést, így nevét fel sem olvasták. Hozzátartozója vette át Marton László szobrászművész díszpolgári elismerését, mivel a közgyűlési döntést követően elhunyt.
Kitüntették a sikeredzőt - Nézze meg az FN Tudósító (Mészáros Gábor) fotóit!

Kitüntették a sikeredzőt – Nézze meg az FN Tudósító (Mészáros Gábor) fotóit!

Pro Urbe Budapestért díjat kapott Fehér László festőművész, Fenyő Miklós zeneszerző, előadóművész, Iványi Gábor lelkész, Koncz Zsuzsa előadóművész, Papp László kórházi főigazgató, Paskai László bíboros.

Budapestért-díjban 26-an, köztük a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium Gyermekek Háza, Bob Dent újságíró, Csapó Gábor olimpiai bajnok vízilabdázó, Kovács András főorvos, Mundruczó Kornél filmrendező és Romsics Ignác történész részesült.

Az ország 2009-es költségvetési tervezete alapján prognosztizálható, hogy jövőre még nehezebb lesz az önkormányzatok, köztük a főváros helyzete – közölte a főpolgármester. Budapest többet vállal a közterhekből, de az államtól is bölcs önmérsékletet vár, nem kerülhet ugyanis olyan helyzetbe, hogy ne legyen ereje maga után húzni az ország vonatát – szögezte le. Demszky utalva arra, hogy félidejénél tart a jelenlegi önkormányzati ciklus, kijelentette, hogy a megszorítások ellenére a budapesti cégek és polgárok erejéből a város az eddigieknél is dinamikusabban fejlődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik