Belföld

Gyurcsány kordában tartaná a szélsőségeket

A miniszterelnök napirend előtti, a szokásosnál rövidebb felszólalásában ismét kifejtette: a magyar-szlovák konfliktusban a határon túli magyarokon túl Magyarország és Szlovákia is sérül.

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában kifejtette: nem volt boldog amiatt, hogy Révkomáromban azokról a kérdésekről kellett tárgyalnia, amelyekről tárgyalt, ráadásul miniszterelnöki szinten. Gyurcsány szerint egy ilyen vitában mind a két nemzet sérüléseket szenved. Értékelése szerint határozottan kiállt a nemzet érdeke mellett, és megvédte jogainkat.

Ám hozzátette: ezekben a vitákban ennek ellenére sérül a határon túli közösség, és sérül benne Magyarország és Szlovákia is. „Ezen viták legjobb megoldása, ha nincsen vita ilyen ügyekben két ország között” – fogalmazott. A kormányfő szerint olyan Európát építünk, ahol úgy lehet valaki büszke magyar, hogy azzal nem sért másokat. Kiemelte: szélsőséges csoportok Magyarországon a társadalom perifériáján helyezkednek el, míg Szlovákiában a kormányban vannak.

Ám Berlinből és Párizsból már nem látszik ez a különbség. „Ha valaki fasiszta, félfasiszta jelképeket használ, azzal politikai játékot űz” – mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: ha mi nem leszünk képesek kordában tartani a saját szélsőségeinket, azzal csak veszthetünk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik