Belföld

Átvizsgálják az UD Zrt. “kellékeit”

Haditechnikai szakértő kirendeléséről döntött a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az UD Zrt. ügyében.

Futó Barnabás a cég jogi képviseletében közölte, hogy a határozatban az szerepel, hogy a Horváth József (a cég vezetője) és társai ellen számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény vétsége miatt folyamatban levő büntetőügyben rendelték el a szakértő kirendelését.

A határozat szerint a minisztérium hadi szakértőinek egy rádióvevőnek és egy nyomkövetőnek látszó eszközről, továbbá egy farönkbe és egy fatuskóba rejtett kameráról kell megmondaniuk, hogy azok, illetve átalakított változataik haditechnikai, vagyis engedélyköteles eszköznek minősülnek-e. Az UD Zrt. álláspontja szerint ezek az eszközök nem engedélykötelesek.

Futó Barnabás beszámolt arról is, hogy egy másik – ugyancsak a napokban kézbesített – határozatban a Nemzeti Nyomozó Iroda az UD Zrt.-nél lefoglalt többtucatnyi adathordozó, továbbá SIM kártya és mobiltelefon kiadásáról döntött. Hangsúlyozta: ügyfelei átveszik ezeket az eszközöket, de álláspontjuk szerint nem bizonyítható, hogy az adathordozók, illetve azok tartalma ugyanaz-e, mint a lefoglaltaké.

Az UD Vagyonvédelmi Zrt.-nél és vezetői lakásán – összesen hat helyszínen – a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatójának lőfegyverrel visszaélés miatt tett feljelentése nyomán tartott házkutatást az NNI még szeptember 10-én. A házkutatás során kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt. A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése és más bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

A bűnügy kapcsán ülésezett a Nemzetbiztonsági Kabinet. Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter közleménye szerint egy „titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését”.

Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem például a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál műveleti főigazgató-helyettessé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik