Belföld

Több a várólistás beteg

Július és szeptember között három százalékkal több lett a várólistás beteg, noha számuk csökkentésére több mint hárommilliárd forintot kaptak a kórházak – írja a Népszava.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet legfrissebb felmérésére hivatkozva a lap azt közölte, hogy szeptember végén több mint tizenötezer beteg szerepelt a várólistákon, s közülük kilencezren két hónapnál is régebben.

A kormány nyáron úgy döntött: 3, 8 milliárd forintot oszt szét a kórházak között. A cél a beteglistát vezető onkológiai, gerincsebészeti műtétek, valamint térd-, illetve csípőprotézis-beültetések gyorsítása volt. A költséges operációkra ugyanis nem jutott pénz a kórházakban, miután a teljesítményvolumen-korlát bevezetésével meghatározták az államilag finanszírozott beavatkozások számát.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet szerint a támogatás eredményeként kilenc ellátásnál valóban csökkent a várakozási idő, háromnál változatlan maradt, hatnál viszont nőtt az előjegyzés.Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke a lapnak elmondta: a felmérés csupán átmeneti állapotot mutat, az új beavatkozásokra továbbra sincs fedezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik