Belföld

Gyakoribb csúcstalálkozót vár a közvélemény

A többség úgy érzi, hogy az utóbbi időben romlott Magyarország és Szlovákia viszonya, és egyetért azzal, hogy Gyurcsány Ferencnek gyakrabban kellene találkoznia a szlovák kormányfővel - derült ki a Medián felméréséből.

A Népszabadság által ismertetett felmérés szerint csaknem minden második megkérdezett megemlítette a magyar-szlovák konfliktust az elmúlt hetek legfontosabb eseményei között. Kevesebben ugyan, mint a pénzügyi válságot (64 százalék), de lényegesen többen, mint a gazdasági csúcsot vagy az október közepi nemzeti csúcsot (21, illetve 11 százalék).

Bár a magyar-szlovák konfliktus nem új keletű, legutóbb azután került napirendre, hogy Dunaszerdahelyen egy focimeccsen a szlovák rendőrök megverték a magyar szurkolókat. Az esettel kapcsolatban a válaszadók kétharmada úgy vélte, a szurkolók nem adtak okot a rendőri támadásra. Megjegyzendő azonban, hogy a fővárosban élők (akik valószínűleg többször találkoztak a futballhuliganizmussal vagy annak következményeivel) az átlagosnál jóval nagyobb arányban vélekednek úgy, hogy a magyar szurkolók is okolhatók a történtekért.

A november 15-ére összehívott magyar-szlovák kormányfői találkozó előtt pártpreferenciától függetlenül a többség (a teljes népesség 66 százaléka) egyetért abban, hogy a két ország elmérgesedett viszonya miatt a két kormányfőnek gyakrabban kellene találkoznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik