Belföld

Mikola szerint nincs meg a pénz

Legfeljebb csak számszakilag létezik az a pénz, amiről az egészségügyi tárca úgy beszél, mint az egészségkasszában maradt összegről - mondta Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa a pénteki Magyar Hírlapnak.

A szaktárca szerint tartalékalapba kerül az egészségkasszában megmaradt tavalyi huszonöt-, valamint az idén várhatóan hatvanmilliárd forint, és az összeget csakis egészségügyi célokra fordítanák – emlékeztetett a lap.

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere viszont fölhívta a figyelmet, hogy a 2007-ben megmaradt pénzt már tavaly év végén “besöpörték” a központi költségvetésbe – vagyis az már rég nincs meg -, és az idén október végéig keletkezett ötvenmilliárdnak is csak körülbelül a felét tennék a tartalékalapba.

“A kormány összevissza beszél, valós adatok ugyanis nincsenek. Úgy tűnik, más-más számokat ismer az egészségügyi, a pénzügyi tárca, valamint a szakma. Olyan ez, mint a tőzsdei alku, ahol a részvények árfolyamai forognak” – nyilatkozta a lapnak Mikola István, aki szerint meg kell állítani azt a gyakorlatot, hogy a kormány évről évre “visszanyesi” az egészségügyi kiadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik