Belföld

Kilencszer többen halnak meg szájrákban

A szájrák okozta halálozás a kilencszeresére nőtt Magyarországon a hatvanas évek óta, és ezzel a tüdőrák után a második halálok lett, évente 2500-3000 ember hal meg szájüregi daganatban - mondta el Dombi Csaba fogszakorvos, az 5. prevenciós fogászati konferencia szünetében tartott budapesti sajtótájékoztatón.

A szakember elmondta: a magyar lakosság több mint a fele nem jár rendszeresen fogorvoshoz, a rizikócsoportba tartozóknak – a 40 év feletti erős dohányosoknak, alkoholt fogyasztóknak, rossz szociális helyzetben élőknek – pedig 90 százaléka, s utóbbiaknál a leggyakoribb a szájrák kialakulásának esélye.

Dombi Csaba a megelőzést hangsúlyozta, mint mondta, a kezdődő szájüregi rák már a kezdeti stádiumban felismerhető, ehhez nem kell más, mint évente egyszer átvizsgáltatni a szájüreget. Szőke Judit, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának címzetes egyetemi docense, fővárosi szakfelügyelő főorvos egy idei felmérést említve elmondta, az 5-6 éves korosztály csupán 41 százaléka rendelkezik ép fogazattal, a 12 évesek végleges fogazatából pedig átlagosan 2,5 fog beteg, a gyermekek 35 százalékának egészséges csak az ínye, s 15 százalékuk fogszabályozóra szorul.

A szakorvos említett egy másik felmérést is, amely szerint a 12 éves korosztály – közülük 0,7 százalék dohányzik – 80 százaléka tisztában van azzal, hogy van összefüggés a dohányzás és a szájbetegségek kialakulása között, míg a megkérdezett felnőttek fele nem tudja.

Szőke Judit szerint javulást többek között az iskolafogászati hálózat teljes körű kiépítésével, átfogó szájhigiénés programok indításával, valamint egészségneveléssel és az egészségtan oktatásával lehet elérni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik