Belföld

Hiába várja Németh Zsoltot Gyurcsány és Fico

Gyurcsány Ferenc felajánlotta Németh Zsoltnak, a külügyi bizottság fideszes vezetőjének, hogy szombaton csatlakozzon a Révkomáromba utazó magyar delegációhoz. Németh nem ér rá.

Daróczi Dávid kormányszóvivő a kormányfő azerbajdzsáni látogatásán magyar újságíróknak hozzátette: Németh Zsolt ezt a korábban megszervezett kolozsvári útjára hivatkozva nem tudta elfogadni.

Németh Zsolt szerdán, a külügyi bizottság ülése után – amely meghallgatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt – úgy nyilatkozott: „az érdemi nyilatkozattal járó és a felvidéki magyarság helyzetét érdemben javító megegyezésnek a Fidesz elkötelezett híve”, ahogyan az elmúlt években is támogatta a kormánynak a határon túli magyarokat védő intézkedéseit.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a semmitmondó nyilatkozatoknak semmi értelmét nem látják, ebben nem tudnak partnerek lenni. Ilyen nyilatkozat inkább ne szülessen meg, hanem a magyar miniszterelnök használja ki az alkalmat arra, hogy rögzítse Magyarország álláspontját a felvidéki magyarok helyzetét érintő kérdésekben – fogalmazott Németh.

Arra a felvetésre, hogy egyetért-e a miniszterelnökkel, aki szerint a jelenlegi helyzetben fontos, hogy a vitatkozó felek fel tudják-e tenni saját maguknak a kérdést, miben hibáztak, a fideszes politikus azt válaszolta: Magyarországra és a felvidéki magyarokra nagyon veszélyes „szlovák megközelítésnek” tartja, ha nem teszünk világos különbséget a szélsőségesség formái és a helyzetért viselt felelősség között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik