Belföld

Fidesz: ne költsön kommunikációra a kormány

Magyarország mély válságban van, egyetlen fillérje sincs kommunikációs kiadásokra, ezért a kormány ne költsön erre - mondta a Fidesz szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter a Magyar Nemzetben megjelent cikk kapcsán beszélt erről; a napilap arról írt, hogy a Miniszterelnöki Hivatal több mint 1,2 milliárd forintos kormányzati kommunikációs keretszerződést kötött három gazdasági társasággal.

Az ellenzéki pártszóvivő emlékeztetett arra, hogy amikor október 28-án Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette a “brutális megszorításokat”, akkor az ötpárti tanácskozáson ennek ellentételezéseként az ígérte, hogy az állam is visszaveszi kiadásait és a kormányzati kommunikációs kiadásokat leállítják.

1,2 milliárd kampányokra

“A miniszterelnök ismét hazudott, mert személyes ígérete ellenére 1,2 milliárd forintot kidobnak kommunikációs kampányokra” – szögezte le Szijjártó Péter. Hozzátette: ezt azonnal le kell állítani, mert Magyarországnak most egy fillérje sincs arra, hogy kommunikációs kiadásokra költsön.

A Fidesz szóvivője kitért arra, hogy sem a nyugdíjasok, sem a közalkalmazottak nem tehetnek a magyarországi válságról, ezért rendkívül igazságtalan, hogy miközben a kormány a nyugdíjasoktól elvett néhánytízezer forinton spórol, kommunikációs kiadásokra, propagandára költ. A pénzügyi és gazdasági válságot kommunikációval nem lehet kezelni, nem lehet elhitetni az emberekkel, hogy az ország kijutott a válságból – jegyezte meg.

Kérdésre válaszolva elmondta: az sem magyarázat az 1,2 milliárd forintot tartalmazó keretszerződésekre, hogy nem fogják az egész összeget felhasználni, mert kommunikációra 600 millió forint sincs, “erre nulla forint van”.

A Fidesz is “trükközik”?

A kormányszóvivői iroda úgy reagált Szijjártó Péter sajtótájékoztatójára, hogy a Fidesz a válságkezelés helyett továbbra is kommunikációs trükkökön töri a fejét.
Mint írták, egy nyáron kiírt közbeszerzési pályázatból akkor sem lesz új hír, ha azt a Fidesz újabb sajtótájékoztatóval próbálja felmelegíteni.

Az ellenzéki párt tudhatná, hogy – a kormányfő bejelentésének megfelelően – a szerződéses keretösszegből csak a válságkezeléshez kapcsolódó, jelentős döntésekkel kapcsolatban adható megbízás, a keretösszegből tehát nem fizetnek ki többet annál, mint ami ezeknek a feladatoknak az ellátásához szükséges – teszik hozzá.

A kormányszóvivői iroda szerint Magyarország érdekeit az szolgálná, ha ebben a helyzetben a Fidesz politikusai nem újabb kommunikációs trükkökön törnék a fejüket, hanem azon, mit tehetnek hazájukért, a magyar emberekért és a vállalkozásokért. Közleményükben rámutatnak arra, hogy a keretszerződések nem konkrét feladat ellátásáról szólnak, hanem keretet, lehetőséget biztosítanak arra, hogy bizonyos típusú feladatokra gyorsan, egyszerűen és a közbeszerzési eljárás eredményeképpen kialakult árakon lehessen megbízást adni.

“Ennek megfelelően a keretszerződésben szereplő összegek is keretösszegek, amelyek fedezetet biztosítanak a konkrét megbízásokra, de nem jelentenek kötelezettséget a keretösszeg felhasználására, a keretszerződés lejárta után a maradvány így később más célokra fordítható” – zárul a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik