Belföld

Fél óráig tárgyal Gyurcsány és Fico

Négyszemközt, majd szűk körű megbeszélésen egyeztet egymással a magyar és a szlovák miniszterelnök szombaton a révkomáromi városházán.

A tervek szerint Gyurcsány Ferenc és Robert Fico fél órát tárgyal négyszemközt, ezután a nagyjából egyórásra tervezett egyeztetésen már a külügyminiszterek, valamint szakértők is részt vesznek. A szlovák tájékoztatás szerint a két kormányfő “a szlovák-magyar kétoldalú kapcsolatok időszerű témáit” vitatja majd meg.

A találkozót a magyar miniszterelnök kezdeményezte kedden. A kormányszóvivő akkor úgy fogalmazott: a magyar fél szükségesnek tartja, hogy mielőbb munkatalálkozóra kerüljön sor a két miniszterelnök között, hogy megerősítsék elkötelezettségüket az együttélés európai normái, értékei és elvei mellett. Mint mondta, fontos, hogy mindkét ország megerősítse: vezetői nem engednek a szélsőséges nacionalizmus és radikalizmus csábításának.

Nincs értelme “kvaterkázni”

Az első tájékoztatás szerint úgy volt, hogy a két miniszterelnök Révkomáromban (Komarno), majd Komáromban is egyeztet, de később kiderült, a munkatalálkozó a szlovák oldalon lesz. Gyurcsány Ferenc pénteken reggel, az MR1-nek adott interjújában azt mondta: a szlovák miniszterelnök javasolta korábban, hogy találkozzanak mindkét városban, de ő ezt azért utasította vissza, mert szerinte el kell kerülni a látszatát is annak, hogy “kvaterkáznak”. “Leülünk egy irodában, megbeszéljük, amit kell, és mindenki hazamegy” – fogalmazott.

Szerinte a találkozón nem csak arra kell javaslatot tenni, hogy a másik mit csináljon, hanem arra is, hogy ki-ki a saját országában milyen lépéseket tervez. “Ha úgy megyünk az ilyen találkozókra, hogy ki, kit győz le, és csak odamondogatunk egymásnak, akkor ezek nem lesznek sikeresek” – vélekedett, hozzátéve: reméli, hogy ezt érti Robert Fico is, mert ha csak neki akar tanácsokat adni, akkor azzal nem fognak sokra jutni.

Kijelentette: abból nem lehet engedni, hogy az önmagukat magyarnak vallók háborítatlanul tanulhassanak magyarul olyan tankönyvekből, amelyben magyarul vannak a helységnevek, nyugodtan énekelhessenek magyar népdalokat, lehessen újságjuk, és működhessen a színházuk, oktatási intézményeik.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyarságot nem a másikkal szemben kihívóan, felsőbbrendűen, támadóan kell megélni. “Nem azért vagyunk magyarok, hogy ne legyünk szlovákok, a mi magyarságunk nem áll szemben mások szlovákságával” – fogalmazott, hozzátéve: ő hazafi akar lenni, nem nacionalista.

Gyurcsány Ferenc korábban már kifejtette: a két kormánynak világos megállapodást kell kötnie a jövőre vonatkozóan, amelyben rögzíteni kell, hogy muszáj nyugalomban, békében élni, valamint a nemzeti kisebbségeknek fontos összekötő, és pozitív össze szerepük van. További pontként fogalmazta meg, hogy a két ország együttműködik a fejlesztések területén, és mindkét ország mindent megtesz annak érdekében, hogy ne a szélsőségesek alakítsák a politikáját.

A dunaszerdahelyi vizsgálati eredményeket várja

A kormányfő azt is várja, hogy szombatra meglesz a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történtek szlovák vizsgálati eredménye, mert Pozsony máig nem adott meggyőző bizonyítékokat arra, hogy a rendőri beavatkozás indokolt volt.
November 1-én Dunaszerdahelyen a szlovák rendőrség brutálisan megvert magyar, köztük Magyarországról érkezett szurkolókat. Budapesten utcai tüntetésekkel válaszoltak a történtekre, a szlovák nagykövetség épülete előtt szlovák zászlót égettek el, majd a múlt hét végén a szlovákiai Királyhelmecre koszorúzni érkező nyíregyházi radikális csoportosulás 28 tagjának öltözetét a helyi rendőrség Szálasi-féle náci egyenruhának minősítette, amiért bűnvádi eljárás alá helyezték őket. Ezt követően magyar radikálisok több magyar-szlovák határátkelő magyar oldalán félpályás útlezárásokat tartottak.

A kormányfői találkozó előtt Gyurcsány Ferenc a parlament külügyi bizottságával is egyeztetett. Utána elmondta: nagyon fontos lenne, hogy a szombati megbeszélésen közös nyilatkozat szülessen a radikalizmusról, a szélsőségesekről; az erről szóló nyilatkozat tervezetének első változatát már átküldték a szlovák partnernek.

Németh Zsolt, a testület fideszes elnöke az ülés után úgy nyilatkozott: a Fidesz a felvidéki magyarság helyzetét javító, érdemi magyar-szlovák megegyezést szeretne, és ígéretesnek tartja a magyar kormány nyilatkozattervezetét, ugyanakkor úgy véli, semmitmondó nyilatkozatok elfogadásának nincs értelme.
A kormányszóvivő pénteken bejelentette, hogy Gyurcsány Ferenc felajánlotta Németh Zsoltnak, hogy csatlakozzon a Révkomáromba utazó magyar delegációhoz, aki azonban ezt – korábban megszervezett kolozsvári útjára hivatkozva – nem fogadta el.

Sólyom is Szili is tárgyalna

Szerdán együttes ülést tartott Komáromban a magyar és a szlovák parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottsága. A két bizottsági elnök, Eörsi Mátyás (SZDSZ) és Milan Urbani közös sajtótájékoztatón fogalmazta meg: el kell marasztalni és ki kell közösíteni a romboló hatású nacionalizmust, a gyűlöletkeltő politikát és retorikát.

A miniszterelnök Sólyom László államfővel és Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével is egyeztetett csütörtökön. Aznap Szili Katalin bejelentette: a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulásokról szóló politikai nyilatkozat addig nem kerül a Ház elé, amíg a köztársasági elnök, a miniszterelnök és ő maga nem találkozott szlovák partnerével.

Kitért arra is: kezdeményezi a szlovák házelnöknél, hogy vonják vissza azt a határozatot, amely szerint a pozsonyi törvényhozás elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Koalíció Pártjának képviselői részt vegyenek egy másik ország parlamentje, a magyar Országgyűlés égisze alatt létrehozott testület, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) munkájában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik