Belföld

December végén szavaznak az egyórás BKV-jegyről

December végén, jó esetben már november utolsó napjaiban szavazhat a Fővárosi Közgyűlés a BKV jövő évi tarifaemeléséről és az egyórás jegy bevezetéséről; a cég felügyelőbizottsága (fb) már elfogadta az elképzeléseket - közölte Vitézy Dávid, a testület tagja pénteken.

Mint elmondta, több változást jelentene a január 1-jén hatályba lépő új BKV-tarifarendszer: idő alapú, 60 percig érvényes metrójegyet vezetnének be, megszűnne az éjszakai jegy, olcsóbb lenne – 92 ezer forintba kerülne – az éves bérlet, és bevezetnék a háromszor harmincnapos bérletet is.

Az fb jóváhagyta a tervezett 7,9 százalékos tarifaemelést, így a vonaljegy 290 forintba, a bérlet 8.900 forintba, a diák- és nyugdíjasbérlet 3.500 forintba kerül majd, ha a Fővárosi Közgyűlés is megszavazza az előterjesztést. Vitézy Dávid megjegyezte, hogy a cél az időarányos tarifarendszer bevezetése, ami egyelőre még a “jövő zenéje”.

Úgy véli, mivel általában az inflációt meghaladó mértékben emelkednek a BKV tarifái, az volna az igazságos, ha a főváros és az állam is növelné a cégnek nyújtandó támogatás mértékét.
A BKV jövő évi tarifáiról a végső szót a Fővárosi Közgyűlés mondja majd ki, várhatóan – csakúgy, mint az elmúlt két évben – egy decemberi, rendkívüli ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik