Belföld

Celebekkel és fegyverekkel toboroznak az egyetemek

A hagyományos nyílt napok ideje lejárt, van már olyan intézmény, ahol show-elemekkel dúsítják a képzések bemutatását. Egy főiskola a nyílt napokon bobozni viszi a középiskolásokat, máshol kiállításokkal, sikeres öregdiákokkal és celeb hallgatótársakkal, szintfelmérőkkel vagy épp éjszakai túrával csábítják a leendő felvételizőket.

Minden egyetem és főiskola a legjobb arcát próbálja mutatni a leendő hallgatóknak. Ha jó a hírneve az intézménynek, megnyerőek a képzések, benne van a pakliban a karrier lehetősége, és irigylésre méltó a diákélet, akkor többen adják be hozzájuk a jelentkezésüket. Az érettségiző diákok száma egyre csökken, egy tanulmány szerint 2002 óta több a gólya a felsőoktatásban, mint az elsős az általános iskolában.

Az egyetemeknek a fogyó diákság miatt komoly és kiélezett harcot kell vívniuk a jó képességű hallgatókért. A reklám nem jellemző az intézményekre, mint ahogy erről korábban az FN is beszámolt. Az egyetlen marketingfogás, amellyel az összes intézmény él, a nyílt nap. Ekkor a középiskolások mélyebben betekinthetnek a színfalak mögé: a nyílt napon részt vehetnek az órákon, és megtapasztalhatják, milyen a hallgatók élete. A középiskolások „megfogására” azonban ez már nem mindig elég.

Játékos csábítás: bob és airsoft

A Károly Róbert Főiskola általában a legmeghökkentőbb reklámfogásokat alkalmazza. Bizonyára mindenki emlékszik még a gyöngyösi intézményt említő mobiltelefon-reklámra, de tavaly például egy rendhagyó videofilmmel kampányoltak. Az idén a Barátok közt sorozat két szereplőjét is bevonták az iskola népszerűsítésébe, mivel Kiss Ramóna és Bruckmann Balázs is a tanulójuk. „Nálunk minden nap lehet nyílt nap. A középiskolák megkeresésére egy külön busszal szállítjuk az érdeklődőket Gyöngyösre, az utazás közben plazmatévén nézhetik az előadásokat. Állófogadást is adunk a diákoknak, akik ezután beülhetnek az órákra. A program bobozással zárul a Mátrában” – mondta a FigyelőNetnek Ocela Tibor, a főiskola PR-menedzsere.

Az egyetlen hazai katonai felsőoktatási intézmény, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) a szakmai bemutatókra helyezi a hangsúlyt. Éles fegyvereket persze nem adnak a fiatalok kezébe, airsoft- (műanyaggolyót kilövő fegyveres) és harcijármű-bemutatót viszont tartanak. Az érdeklődők kideríthetik, hogy a testi alkalmassági vizsgán hogyan szerepelnének: megtudhatják, hogy elegendő-e a felvételihez az a fekvőtámasz- és felülésmennyiség, amelyet meg bírnak csinálni, vagy le tudják-e futni a 3200 méteres távot. Ezt ott helyben kiértékelik az egyetem oktatói. A Kecskemétről érkező katonaorvosok és pszichiáterek is megnézik a jelölteket – persze csak azokat a középiskolásokat, akik ezt igénylik.

A ZMNE tavalyi nyílt napján a fegyverekkel ismerkedhettek a látogatók (fotó: MTI)

A ZMNE tavalyi nyílt napján a fegyverekkel is megismerkedhettek a látogatók (fotó: MTI)

Klasszikus óralátogatás, kis extrával

A sokkaros egyetemeken nem mindenhol rendeznek központi nyílt napot. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kiállítást rendeznek, ahol technikai érdekességeket mutatnak be, illetve a vegyész- és villamosmérnök-hallgatók kísérletekkel szórakoztatják az egybegyűlteket.

A tervek szerint a Miskolci Egyetemen az összegyetemi bevezető után a karok egy-egy ott végzett, mára sikeressé és ismertté vált hallgatójukon keresztül mutatják be az oktatást és a hallgatói életet, akik azonban még nem mindannyian igazolták vissza a részvételt. Az intézmény a nyílt napon egy kiadványt is ad minden érdeklődő középiskolásnak, amelyben az egyetem összes képzése és a nevezetességek – mint például a Műszaki Földtudományi Kar tanbányája vagy az Állam- és Jogtudományi Kar mintatárgyalója – is szerepelnek.

A középiskolások birtokukba vették a Műegyetemet (fotó: portal.bme.hu

A középiskolások birtokukba vették a Műegyetemet
(fotó: portal.bme.hu)

A Pécsi Tudományegyetemen is lesz egy Felvételizők Napja elnevezésű rendezvény, viszont a karok nem hangolják össze a nyílt napjaikat. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is van ugyan egy központi rendezvény, ám a karok külön-külön is tartanak.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvosi Karán ezzel szemben nem lehet órát látogatni: a nyílt napjuk vasárnapra esik, és egyébként is éppen vizsgaidőszak idején tartják – így a medikusokkal nem valószínű, hogy eszmecserét folytathatnak a középiskolások. A diákoknak megmutatják a Klinikai tömböt és beszélhetnek az oktatókkal.

Nem mindenhol teszik próbára a művészeket

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen sincs összevont nyílt nap, a tanszékek egymástól függetlenül mutatkoznak be a leendő hallgatóknak. Az óralátogatás mellett a diákok találkozhatnak a tanárokkal, és az épp aktuális koncerten ingyenesen részt vehetnek. Általában bemutathatják a tudásukat is, és kérhetnek bírálatot a tanároktól. Ez a magánének, szolfézs tanszéken gyakori – mondta a Zeneakadémia illetékese.

Van azonban olyan művészképző is, ahol nem ennyire nyitottak a leendő hallgatók felé: a Magyar Képzőművészeti Egyetemen órákat látogathatnak és a művészdiákok alkotásaiból készült kiállítást nézhetik meg a látogatók. A gyakorlati részre – a rajzkészség véleményeztetésére, a festészet vagy szobrászat kipróbálására – a szervezők szerint nincs hely, majd a felvételin eldől, hogy alkalmasak-e.

A Magyar Táncművészeti Főiskolán az érdeklődők az óralátogatásokat követően bemutató előadást láthatnak az intézmény házi színpadán, kérdéseket tehetnek fel a tanároknak, diákoknak.

A Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei (fotó: mtf.hu)

A Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei (fotó: mtf.hu)

Az egyházhoz ajánlólevél kell

Az Egri Hittudományi Főiskolára nemcsak a jelentkezéshez, hanem a nyílt nap látogatásához is előny a plébániai ajánlás. Csak olyan fiúkat várnak, akik úgy érzik, meghallották már a hívást a papi pályára. Ezt az érzést mélyítik a nyílt napon is: közös istentisztelettel, imával, elmélkedéssel és beszélgetéssel a szeminárium hallgatóival. A papnevelde „kinyílása” általában egy hosszú hétvégét jelent, pénteken órákat látogatnak, illetve az utóbbi években egy éjszakai túrát is beiktatnak az Eged hegyre, ahol gyertyát gyújtva imádkoznak.

A nyílt napok listája letölthető innen. (forrás: Felvi.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik