Belföld

Nem veszélyes a társadalomra az RTL Klub riportere

Megszüntette a nyomozást az RTL Klub riporterével szemben csütörtökön a Fővárosi Főügyészség, mert úgy ítélte meg, hogy az újságíró cselekménye nem volt veszélyes a társadalomra. Polgár Gézát korábban oknyomozó riportja miatt rabosították.

A főügyészség közleményében emlékeztetett rá: a riportert a hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt indult ügyben gyanúsítottként hallgatták ki. A riporter a gyanúsítás ellen panaszt tett, amelyet a Fővárosi Főügyészség csütörtökön elutasított, mert a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján “aggály nélkül megállapítható, hogy a gyanúsított a Btk. rendelkezései szerint büntetendő cselekményt követett el”, amikor rábírt egy hivatalos személyt, hogy hamis okiratot készítsen neki.

A főügyészség szerint tehát a riporter meggyanúsítása törvényes és megalapozott volt. Emlékeztettek arra, hogy a sajtóról szóló törvény szerint “a sajtószabadság gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást”.

A Fővárosi Főügyészség szerint megállapítható volt ugyanakkor az is, hogy a gyanúsított magatartása “a közvélemény érdeklődésére is számot tartó, társadalomra veszélyes jelenség feltárására irányult, tevékenysége során nem kívánt szembehelyezkedni a társadalmi értékrenddel, a büntető anyagi jogszabályokkal. (…) Erre figyelemmel P. Géza cselekménye nem tekinthető veszélyesnek a társadalomra, ezért a Fővárosi Főügyészség vele szemben a nyomozást a mai napon megszüntette” – olvasható a közleményben.

Az RTL Klub riporterét – aki a mozgássérülteknek kiállított uniós parkolóigazolványok hamisításáról készített riportot az év elején – kedden rabosították a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Az újságíró a februárban sugárzott riport elkészítése előtt több alkalommal felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, majd több hónapos előkészület után talált közvetítőt, akinek a segítségével egy önkormányzati ügyintéző kiadta neki a hamis igazolványt. Az újságíró még a riport közlése előtt feljelentést tett az ügyben, hamis igazolványát és a riporttal kapcsolatos dokumentumait, rejtett kamerás felvételeit pedig átadta a rendőrségnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik