Belföld

Gyurcsány, Sólyom és Szili áttekintették a feladatokat

Sólyom László köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt; a közjogi méltóságok a Magyarország és Szlovákia közötti feszültség enyhítéséről tárgyaltak csütörtök reggel - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Az Országgyűlés elnökével és a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen közösen áttekintették a szlovák-magyar viszonyt az elmúlt időszakban kedvezőtlenül befolyásoló konfliktusokat – tartalmazza a közlemény, amely szerint a résztvevők arról tárgyaltak, hogy a más-más közjogi funkciójukból eredően milyen eszközökkel járulhatnak hozzá a két ország közötti feszültség enyhítéséhez.

A kormányszóvivő kedden jelentette be, hogy szombaton magyar-szlovák kormányfői találkozó lesz Komáromban és a szomszédos Révkomáromban (Komarno). Szerdán azonban technikai okokra hivatkozva közölték, hogy a munkamegbeszélést csak a szlovák oldalon tartják.

A köztársasági elnök, a kormányfő és a házelnök csütörtöki megbeszélése előtt szerdán Gyurcsány Ferenc a külügyi bizottság rendkívüli ülésén egyeztetett a parlamenti pártok jelen lévő képviselőivel. Eközben szerdán Komáromban találkoztak a szlovák és a magyar parlament európai ügyi bizottságai.

A kormányfői találkozó hírére először kedden Szili Katalin jelentette be, hogy ő is tárgyalna szlovák partnerével. Szerdán Sólyom László köztársasági elnök – reagálva szlovák partnere keddi felvetésére – azt mondta, hogy célszerűnek tartana egy találkozót a szlovák elnökkel.

A két ország közötti feszültség szeptemberben újult ki. A helyzet a november 1-jei dunaszerdahelyi futballmeccs után tovább romlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik