Belföld

Gyurcsány egyedül tart csúcsot

Az előzetes nyilatkozatok alapján Gyurcsány Ferenc kormányfő lesz az egyetlen, aki pártelnökként vesz részt a csütörtöki gazdasági csúcson, ahol a pártvezetőkön kívül több mint 50 szakembert hívtak meg.

A KDNP a Fideszhez hasonlóan korábban jelezte, pártelnöki szinten nem képviselteti magát a csütörtöki gazdasági csúcson, amelynek a parlament gazdasági bizottsága ad helyet – közölte Podolák György, a gazdasági bizottság szocialista elnöke. Az MDF elnöke, Dávid Ibolya külföldön van, őt Herényi Károly frakcióvezető helyettesíti, az SZDSZ részéről pedig az előzetes nyilatkozatok szerint nem Fodor Gábor pártelnök, hanem Kóka János frakcióvezető lesz ott.

Felkérem Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, gondolja meg eddigi kijelentését, miszerint nem vesz részt a gazdasági csúcson, és jöjjön el – fogalmazott Podolák György. A szocialista politikus szerint nem kis kérdésről, hanem a hazáról van szó, az emberek érdekeiről, és „ilyenkor le kell tudni mondani minden hiú ábrándról”. Ezen a fórumon lehet beszélni a tennivalókról, lehet ütköztetni a véleményeket a kinyilatkoztatások helyett. Nemzeti ügyről van szó, amelyben közösen kell kidolgozni, hogy Magyarországnak merre kell mennie – mondta.

A gazdasági csúcsra több mint félszáz résztvevő kapott meghívót, köztük a parlamenti pártok elnökei, frakcióvezetői, a kormány két tagja, Bajnai Gordon gazdasági miniszter, Veres János pénzügyminiszter, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) mindkét oldala, a kamarák képviselő, az Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék és a bankszövetség.

A rendezvény rövid megnyitóval kezdődik, majd Bajnai Gordon 30 percben ismerteti a kormány álláspontját – jelentette be Podolák György. Ezt követően a pártelnökök és frakcióvezetők együtt 10-10 percben szólalhatnak fel, majd minden meghívott 5-5 percet beszélhet. Várhatóan így 4-5 órás lesz a tanácskozás. A kormány a gazdasági bizottságon megjelenteket arra kéri, mondjanak véleményt négy területről: a kis- és középvállalkozások hitelezési problémájáról, az export- és a hazai piacok megtartásáról, építéséről, a munkahelyek megtartásáról és a versenyképességről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik