Belföld

Felhős idő jön

Szerdán nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, kevesebb felhő és tartós napsütés már csak a keleti megyékben lehetséges. Kisebb eső csak elszórtan alakulhat ki, főként az északi és nyugati megyékben. A keleti-délkeleti szél gyenge, illetve mérsékelt marad. Szerda délután várhatóan 9-14 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet.

A pénteki nap időjárását még a Balkánon ténykedő mediterrán ciklon határozza meg, borongós, főként a Dunántúlon esős időjárást okozva. Szombatra csökken a felhőzet, hétvégére megnyugszik időjárásunk, mivel magasnyomású rendszer hatása alá kerül térségünk. Hétfőn érheti el a Kárpát-medencét egy markáns hidegfront észak felől, mögötte az addig ittlévőnél is több fokkal hidegebb levegő érkezhet felénk.

A Földközi-tenger középső medencéjétől a Kárpát-medencén át a Kelet-európai-síkság északi területéig magasnyomás húzódik. Változóan felhős az ég, csapadékról nem érkezik jelentés.

A keleti részeken ködös a levegő, ott éjszaka fagyott, és nappal sem emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet, a Földközi-tenger térségében azonban délutánonként még 17, 21 fokot mérnek. Európa északnyugati harmadán ugyanakkor egy többközéppontú ciklonrendszer frontjai alakítják az időjárást.

A Brit-szigetek és a Skandináv-félsziget felett, valamint a szárazföld nyugati, északi partvidéke mentén többnyire borult az ég, több helyen esik az eső. A hőmérséklet csúcsértéke a front mentén 10 és 16 fok között változik, ennél hidegebb északkeleten van, ahol helyenként havazik, és csupán 2 és 7 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Ez a frontrendszer lassan keletebbre helyeződik, hatására szerdán már a Kárpát-medence fölé is nedvesebb levegő áramlik.

Bővebben a FigyelőNet időjárási oldalán >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik