Belföld

Elfogyhat az influenzavakcina

Decemberre elfogyhat az 1,3 millió adag influenza elleni védőoltás, amelyet térítésmentesen biztosítanak 60 év felettieknek és krónikus betegségben szenvedő felnőtteknek. Több körzetben már most hiány van.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának helyettes vezetője szerint ha az átcsoportosításokon túl továbbra is lesz kereslet az oltóanyagra, akkor megvizsgálják a régiók közötti átcsoportosítás lehetőségét is, de ezt nem szorgalmazzák. Szolnoki István indoklásként elmondta: bár az oltás önkéntes és arra senki nem kötelezhető, szeretnék elérni, hogy az ország valamennyi részén közel azonos arányú legyen az oltottak száma.

A hiányt pótlólagos rendeléssel is fedeznék, de ez várhatóan már nem lesz nagy mennyiségű. Hozzátette: főleg a Dunántúlon és a nyugat-magyarországi régióban oltatták be magukat az emberek. A készleteket kiadták, több körzetben már elfogyott az oltóanyag, de az országban olyan körzet is van, ahol még a készlet felénél tartanak – közölte.

Arra a kérdésre, mit tehet az, aki jogosult lenne a térítésmentes oltásra, de nem tudják neki azt biztosítani, azt válaszolta: egy-két héten belül eldől, hogy az átcsoportosítások révén az adott körzetbe jut-e oltóanyag. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy aki mindenképpen most akarja beoltatni magát, az receptre felírathatja a vakcinát, az oltóanyag már ezer forinttól kapható a patikában. Az idén nem volt cél, hogy megemeljék az 1,3 millió adagos keretet, mert az előző évek tapasztalata alapján mindig maradt oltóanyag, amit azután meg kellett semmisíteni – mondta Szolnoki István.

Minden évben kisebb-nagyobb járvány tapasztalható, néhány európai országban is izolálták már azokat a törzseket, amelyekre számítanak a szakemberek, így egy-két héten vagy hónapon belül várhatóan Magyarországot is eléri a vírus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik