Belföld

Veszélyben a 2010-es választás?

A januári ferencvárosi időközi országgyűlési választás sérti az egyenlő választójog elvét. Éppen ezért, az első választási forduló másnapján a Political Capital Institute kifogással fog élni az illetékes választási bizottságnál - írják lapunknak eljuttatott közleményükben.

Miután az ezzel kapcsolatos 2005-ös alkotmánybírósági határozat ellenére sem történt meg a választókerületek határainak rendezése 2007-ig, az Országgyűlés mulasztásos alkotmánysértő állapotot tart fenn – véli az elemző intézet.

A Political Capital Institute célja közleményük szerint, hogy ezen az időközi országgyűlési választáson kiderüljön, hogy ez az alkotmánysértés veszélyezteti-e az általános, 2010-ben várható országgyűlési választást és annak eredményét, vagy sem.

Mennyit ér egy szavazat?

Az ugyanis biztosan sérti az egyenlő választójog elvét, hogy a legkevesebb választópolgárral rendelkező választókerületben körülbelül két és félszer annyit ér egy választó szavazata, mint a legtöbb választópolgárral rendelkezőben.

Az Alkotmánybíróság 2007. június 30-ai határidővel kötelezte az Országgyűlést, hogy biztosítson törvényi garanciát arra, hogy a választókerületek lélekszáma igazodjon a mindenkori lakosságmozgáshoz – emlékeztet a közlemény, hozzátéve, hogy a parlament nem tett eleget alkotmányos kötelezettségének.

A 176 egyéni választókerület határa ugyanott húzódik, ahol 1990-ben, minek következtében a legkevesebb választópolgárral rendelkező választókerületben (Veszprém 6.) körülbelül két és félszer annyit ér egy választó szavazata, mint a legtöbb választópolgárral rendelkezőben (Pest 4.). A határidő lejárta azt vonhatja maga után, hogy a soron következő parlamenti választás komoly jogbizonytalanságot eredményezne, mivel az AB-határozatra hivatkozva bárki megóvhatná a végeredményt.

Kifogást nyújtanak be a ferencvárosi voksolás ellen

A Political Capital célja, hogy időben fényt derítsen a visszás helyzetre, egyúttal elejét vegye egy nagy valószínűséggel bekövetkező súlyos jogbizonytalanságnak. Ennek eszköze, hogy a Budapest 12. választókerületében (Ferencvárosban) 2009 januárjában tartandó időközi választás ellen – annak eredményétől függetlenül – kifogást nyújt be az illetékes választási bizottsághoz.

A Political Capital Institute 2007 augusztusában, az Esélyegyenlőségi Javaslataiban jelezte a fennálló alkotmányos problémát; az alkotmánysértő állapot feloldása a kormánytól és a parlamenttől egyaránt cselekvést igényel.

A demográfiához igazítanák a határokat

A már tavaly is megfogalmazott megoldási javaslatuk szerint, amelyet közvetve az Alkotmánybíróság is megerősített, egy önálló testület felállítása szükséges, amelynek feladata lenne a választókerületi határok lakosságmozgáshoz való igazítását 8-10 évenként elvégezni.

“A ferencvárosi időközi választásokkal kapcsolatos kifogással hamar választ kaphatunk arra, lehetséges-e Magyarországon alkotmányellenesen választást tartani. Az ország stabilitásának és demokratikus berendezkedésének megőrzése érdekében a kormánynak és az Országgyűlésnek sürgősen fel kell oldania a visszás helyzetet, meg kell előznie, hogy a soron következő parlamenti választások legitimitása megkérdőjelezhető legyen” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik