Belföld

Még nem érte el csúcsát a magyar-szlovák krízis

Hónapokig elhúzódhat a feszültség Magyarország és Szlovákia között, a két kormány vitája nemzetközi színtéren is folytatódhat - mondta Juhász Attila, a Political Capital elemzője.

Ez nagyon hosszú folyamat lesz, amelyet nem lehet megoldani egy-egy politikai nyilatkozattal. A következő lépés valószínűleg az lesz, hogy nemzetközi fórumokon csap össze a magyar és a szlovák diplomácia. Csak ezt követően rendezheti ügyeit a két ország – hangsúlyozta Juhász Attila.

Dunaszerdahely következmény

A magyar diplomácia eddig nem tudta megfelelően kezelni az elhúzódó konfliktust; ennek folyamatában a dunaszerdahelyi futballmeccsen történt rendőri atrocitás nem a legfontosabb, hanem csak a legújabb fejlemény. Ennél sokkal fontosabb, hogy mi tud tenni a magyar kormány a Szlovákiában élő magyar kisebbséget hátrányosan érintő kormányintézkedések ellen – tette hozzá az elemző.

A politológus szerint a kialakult feszültség egyrészt történelmi okokkal, másrészt a szlovák kormánykoalíció összetételével és belpolitikai érdekeivel, harmadrészt a magyar szélsőségesek megjelenésével magyarázható.

A szélsőségek ráépültek

Már a Magyar Gárda megalakulásakor látni lehetett, hogy a radikálisok megpróbálnak majd rátelepedni a szomszédos országok és Magyarország közötti feszültségre. A szélsőségesek akciói alapvetően gyengítik a magyar érdekérvényesítést, erősítik a szlovák kormány érvelését, ártanak a határon túli magyaroknak, ráadásul a nemzetközi színtéren is rossz visszhangot keltenek – tette hozzá.

A radikális csoportok egy része szervezetlenül próbál “balhét” okozni, másik részük azonban tudatosan politikai tőkét akar kovácsolni ebből a helyzetből. Így a Jobbik és a Magyar Gárda olyan eseményekre koncentrál, amelyeknek nagy a médiavisszhangjuk. Az európai parlamenti választásokra készülő Jobbik a romakérdés után most a magyar-szlovák feszültségre is “rámozdult” – mondta a politológus.

A szlovák kormánykoalíciónak – amelynek tagja a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt – komoly belpolitikai érdeke fűződik ahhoz, hogy folytassa a magyarellenes politikát, éppen ezért lesz nehéz belekényszeríteni a megegyezésbe – fűzte hozzá.

Gyurcsánynak keményen kell fellépnie

A magyar kormánynak csak akkor hozhat belpolitikai hasznot a kialakult helyzet, ha nagyon gyorsan “meghátrálásra” tudná késztetni a szlovák kormányt, erre azonban kevés az esély. A felhívás a magyar parlamenti erők közös fellépésére a nacionalizmus ellen illeszkedik a kormányfőnek a nemzeti csúcs óta folytatott általános politikai stratégiájába, de szintén csak rövid távon hajthatja Gyurcsány Ferenc malmára a vizet – mondta Juhász Attila.

A magyar-szlovák viszony központi téma volt hétfőn az Országgyűlésben: a miniszterelnök ötpárti egyeztetést hívott össze a nacionalizmus elleni közös fellépés érdekében, a Fidesz pedig kétharmados politikai nyilatkozat elfogadását kezdeményezte, amely az egyeztetések után akár már jövő héten a parlament elé kerülhet.

A két ország közötti feszültség az ősz elején újult ki, egy hete pedig tovább romlott a helyzet a dunaszerdahelyi futballmeccs után.

Magyarverés a focimeccsen

Dunaszerdahelyen november elsején játszott egymással a helyi futballcsapat és a pozsonyi Slovan Bratislava. A 4-0-s pozsonyi sikerrel végződött meccs – amelyre mintegy ezer magyarországi drukker utazott – a 15. percben félbeszakadt, és negyedóráig állt a játék, mivel a rendőrök behatoltak a magyar szurkolók szektorába és rátámadtak az emberekre. A rendőri akcióban több szurkoló megsérült, egy nézőt mentőhelikopterrel vittek kórházba.

A találkozó után Magyarországon több helyszínen tüntetések voltak, a budapesti szlovák nagykövetség előtt pedig elégették a szomszédos ország zászlaját.

Egy héttel az események után a Miniszterelnöki Hivatal előtt gyűltek össze tiltakozásul futballdrukkerek. A szombati budapesti demonstráción több mint ezren vettek részt. Eközben a határ menti Királyhelmecen szombaton a szabolcsi, magát Nemzeti Őrseregnek nevező csoportosulás tartott megemlékezést az első bécsi döntés 70. évfordulója alkalmából. A koszorúzáson részt vevők közül 28 egyenruhást a szlovák rendőrség előállított.

A szombati események után a szlovák kormányfő azt hangsúlyozta, hogy “a független Szlovák Köztársaság területén egyenruhás magyar nácik nem fogják a programjukat deklarálni, amely egyebek mellett fenyegeti és megkérdőjelezi Szlovákia függetlenségét”. Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke pedig a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsának összehívását javasolta és sürgette, hogy az Európai Unió intézményei tegyenek lépéseket Magyarországgal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!