Belföld

Rabosították az RTL Klub riporterét

Rabosították az RTL Klub munkatársát az uniós mozgássérült-parkolóigazolványok hamisításáról készített riportja kapcsán a BRFK-n kedden.

Polgár Géza riporter Budapesten, a Gyorskocsi utcában a rendőrségi nyilvántartásba vétel után újságíróknak elmondta: ujj- és tenyérlenyomatot, illetve DNS-mintát vettek tőle.

A riportert a rendőrség bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsította meg néhány napja.

Egyeztetett, mégis rabosítják

Az eset előzményeihez tartozik, hogy Polgár Géza még a februárban sugárzott riport elkészítése előtt több ízben felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, és elmondta, hogy az uniós rokkantigazolványokkal kapcsolatos visszaélésekről szeretne oknyomozó riportot készíteni.

Ezt követően a riporter több hónapos előkészület után talált közvetítőt, akinek a segítségével egy önkormányzati ügyintéző kiadta neki a hamis igazolványt.

A közvetítőnek 15 ezer forintot kellett adnia a közreműködésért, 15 ezret a hamis orvosi papírokért, továbbá 15 ezer forintot a hamis igazolványt kiadó önkormányzati hivatalnoknak.

Ő maga tett feljelentést

Polgár Géza tudomása szerint az ő ügye az első ilyen jellegű eljárás, amely azonban nemcsak ellene, hanem más személyek ellen is folyik. Várhatóan a napokban szembesítik a közvetítővel és az önkormányzati ügyintézővel.

Egyébként még a riport közlése előtt Polgár Géza feljelentést tett az ügyben, hamis igazolványát és a riporttal kapcsolatos dokumentumait, rejtett kamerás felvételeit átadta a rendőrségnek.

A riportert előbb tanúként hallgatták meg az ügyben, majd a múlt héten gyanúsítottként. Ez ellen panasszal élt, és kérte a nyomozás vele szembeni megszüntetését azért, mert álláspontja szerint cselekményének hiányzik a társadalomra való veszélyessége, és így nem is lehet bűncselekmény.

Megjegyezte, hogy korábban az illetékes rendőri vezetők azt közölték vele: nekik nincs emberük az efféle cselekmények üldözésére.

A szakma mellé állt

Eötvös Pál, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke azt közölte kedden: noha nem tagjuk a riporter, felajánlják neki a jogi védelmet.
“Amit a kolléga tett, az a legkevésbé sem veszélyes a társadalomra, sokkal inkább az, amit leleplezett” – mondta, aránytévesztésnek nevezve a rabosítást.

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (Makúsz) – szűkös lehetőségein belül – segíti Polgár Gézát, ha a riporter kéri ezt – közölte Szikora József elnök, aki arra emlékeztetett: a médiában “örök probléma”, hogy milyen eszközökkel élhetnek az újságírók, és melyekkel nem.

Ebben az esetben viszont csak rejtett kamerás felvétellel lehetett bizonyítani a visszaélést, az újságíró pedig maga tájékoztatta a rendőrséget az ügyről, így “önmagában az eljárás is indokolatlan és téves” az újságíró ellen – mondta a Makúsz elnöke.

Ajánlott videó