Belföld

Csökkennek a nemi előítéletek?

Bár a felnőtt magyar lakosság jelentős hányada a férfiak számára tartja fontosnak a pénzkereséshez és szakmai sikerekhez szükséges képességeket, a nők számára pedig a lelki érzékenységet, gyereknevelést és a családi harmónia biztosítását tartják kívánatos tulajdonságnak, azonban az is látható, hogy mostanra a legtöbb tulajdonságot mindkét nem számára fontosnak tartják az emberek, és nem kizárólagosan a férfiaknak vagy nőknek tulajdonítják azt - derül ki a TÁRKI által végzett októberi Omnibusz kutatás eredményeiből.

Összesen 24 tulajdonsággal kapcsolatosan kérték a résztvevőket, hogy döntsék el: az adott tulajdonsággal való rendelkezés inkább a férfiaknak, inkább a nőknek, mindkét nemnek, esetleg egyik nemnek sem fontos-e. Az eredmények szerint két tulajdonság kivételével abszolút többségben voltak azok a válaszadók, akik úgy vélték, az adott tulajdonság mindkét nem számára fontos.

Forrás: Tárki

Forrás: Tárki

A megkérdezettek között ugyanannyian vannak azok, akik a lelki érzékenységet mindkét nem számára fontosnak tartják (47 százalék), és azok, akik ezt inkább a nők számára érzik fontosnak (42 százalék). A vélemények megosztottsága leginkább a politikához való hozzáértés megítélése mentén tapasztalható.

Politikus vélemény

Ugyanakkora arányban vannak azok, akik szerint mindkét nem számára (32 százalék), akik szerint inkább a férfiak számára (31 százalék), és akik szerint egyik nem számára sem fontos (34 százalék) az, hogy értsen a politikához. A tanulmány készítői kiemelik, hogy a lelki érzékenységhez hasonlóan sem a kérdezett neme, kora, iskolai végzettsége, lakóhelyének településtípusa mentén nincs különbség ennek a tulajdonságnak a megítélésében.

10-ből 4 megkérdezett inkább a férfiak számára tartja fontosnak, hogy értsenek a pénzkereséshez, 35 százalék szerint pedig a szakmai, üzleti sikerek elérése is a férfiak számára relevánsabb tulajdonság. A vállalkozó szellemiséget és a bátorságot 10-ből 3 megkérdezett ugyancsak inkább a férfiakhoz rendelte, s közel hasonló a határozottság és a magabiztosság megítélése is.

Inkább a nők

10-ből szintén 4 megkérdezett véli úgy, hogy a lelki érzékenység, illetve a gyerekneveléshez való hozzáértés inkább a nők számára fontosabb tulajdonság. A megkérdezettek 30 százaléka szerint a családi harmónia biztosítása szintén inkább a nőkhöz rendelendő, míg a kérdezettek negyede (27 százalék) az érzelmi gazdagságot is a nők számára tartja fontosabb tulajdonságnak.

Továbbá – noha a többség mindkét nem számára fontosnak látja, még mindig van egy kisebbség, akik szinte csak a nők számára tartják fontosnak az alkalmazkodást, megértő készséget, a béketűrést, a takarékosságot és a megnyerő küllemet.

Mindezek alapján úgy tűnik, hogy bár a felsorolt jellemzők jókora többségét a megkérdezettek inkább mindkét nem számára fontos tulajdonságnak tartják, még mindig lehet találni olyan karakteres tulajdonságokat, amelyeket a válaszadók jelentős hányada inkább a férfiakhoz (pénzkeresés szakmai sikerek), illetve inkább a nőkhöz (lelki érzékenység, gyereknevelés, családi harmónia biztosítása) sorol releváns és kívánatos tulajdonságként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik