Belföld

Roma rendvédelmi kampány indul

A többségi társadalom „cigánybűnözéshez" kapcsolódó sztereotípiáinak csökkentése és a rendvédelmi szervek állományának roma fiatalokkal történő növelése céljából roma rendvédelmi kampányt indít Magyarországon az Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület (ERRBKE).

„Minden cigány bűnöző”; ez a legdominánsabb előítélet, amely a romákat sújtja Magyarországon és egész Európában – mondta Greg Dorey brit nagykövet. Bízunk benne, hogy a kampány révén sikerül megváltoztatni azt a romákkal kapcsolatos misztifikált képet – mondta a diplomata.

April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete kijelentette: a kampány reményt ad arra, hogy elkezdődhet a tolerancia és a nyitottság időszaka. A romákkal szemben tett radikális kijelentésekre és a nagycsécsi kettős gyilkosságra utalva a nagykövet azt mondta: „most talán jobban, mint bármikor, reagálnunk kell a gyűlölet ezen megnyilvánulásaira, és fel kell szólalnunk az intolerancia ellen”.

Lévai Katalin európai parlamenti képviselő közölte: félő, hogy a gazdasági válság társadalmi és morális válsággá szélesedik. Ezt kell megakadályoznunk minden erőnkkel.

Makula György, a ERRBKE főtitkára elmondta, a kampány részeként november 16-án húsz óriásplakátot helyeznek el a budapesti metróállomásokon, hirdetéseket tesznek közzé az interneten, valamint tájékoztató plakátokat, füzeteket juttatnak el a rendvédelmi szervekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik