Belföld

Nagycsécsen virrasztanak a romák

Vasárnap kora délután már megérkeztek a romaszervezetek vezetői Nagycsécsre, hogy virrasszanak az áldozatok emlékére – a Borsod megyei településen ismeretlenek egy héttel ezelőtt Molotov-koktéllal felgyújtottak egy házat, és agyonlőttek két roma embert.

Vasárnap kora délután az MTI tudósítója azt látta, hogy a falu szélén, a megtámadott romák házainál két rendőrautó várakozik, és a helyszínen megjelent a hatáskörileg illetékes tiszaújvárosi rendőrkapitány is. Információk szerint ugyanis különböző radikális szervezetek képviselői spontán tüntetést terveznek az alig ezerfős Borsod megyei településen. A tiszaújvárosi rendőrkapitány azt mondta, hogy délutánra nagyobb rendőri egységet vezényelnek a településre a virrasztás békés lebonyolítása érdekében.

Este már folyamatosan érkeznek az emlékezők, hogy cigány szokás szerint virrasztást tartsanak az egy héttel ezelőtti támadás következtében elhunyt két roma ember tiszteletére. A falu rendjét több mint 200 rendőr őrzi . A mécseseket, gyertyákat annak a háznak a lépcsőjén helyezik el az emlékezők, amelyet múlt hétfőre virradóra ismeretlenek Molotov-koktéllal felgyújtottak, és amelyben két embert agyonlőttek.

Gyertyát gyújtott Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke és Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei vezetője mellett az OCÖ több elnökhelyettese és más megyei romavezetők, a környező falvak romaszervezeteinek képviselői, illetve helybeliek.

A Borsod megyei alig ezerfős településen megerősítették a rendőri jelenlétet, ugyanis olyan információkat kaptak a rendőrök, hogy a korábban meghirdetett, betiltott tüntetés helyett szélsőségesek spontán demonstrációt kívánnak tartani. Az MTI tudósítói szerint legalább 200 rendőr őrzi a falu nyugalmát. Nagycsécs bekötőútjain rendőrautók állnak, a falu közepén lévő templom mellett hat rendőrségi mikrobusz, több járőrautó várakozik, a főutcát keresztező mellékutcákban 3-4 egyenruhás posztol, s a faluban mindenkit igazoltatnak. Megállítják és ellenőrzik a településen áthaladó gépjárműveket is. Civil ruhás rendőrök is segítik a rend fenntartását.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke elmondta: hétfőn délelőtt roma vállalkozók az OCÖ és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium segítségével megkezdik annak a teljesen kiégett háznak az újjáépítését, amelyet a Molotov-koktélos támadás ért, és ahol egy 40 éves roma asszonyt és 43 éves testvérét ismeretlenek agyonlőttek. Helyi romák arról beszéltek, hogy mivel attól tartanak, a támadás megismétlődhet, ezért éjjelente „figyelőszolgálatot” állítanak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik