Belföld

A polgári nyugdíjasok tiltakoznak

Méltányosak a kormány intézkedései az idősekkel szemben, ugyanis alacsonyabb teher hárul rájuk a megszorítások következtében, mint a többi állampolgárra - mondta Jankovits György, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) elnöke. Ezzel szemben Zsák Jánosné, az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület (ONYPE) elnöke szerint a 13. havi nyugdíjat érintő változtatások elfogadhatatlanok és nincs társadalmi támogatottságuk.

A két, nyugdíjasok érdekeit képviselő szervezet elnöke a csütörtöki rendkívüli idősügyi tanácsülés eredményeiről számolt be. Az ülésen részt vett Gyurcsány Ferenc is, aki felelősségteljesnek nevezte a nyugdíjasok hozzáállását és megköszönte nekik a megértést.

Jankovits György elmondta: a nyugdíjas szervezetek összességében elfogadják, tudomásul veszik az őket érintő megszorításokat. Hangsúlyozta, hogy megmarad a 13. havi nyugdíj intézménye, és a NYOSZ átmenetileg elfogadhatónak tartja az intézkedéseket, de fontosnak tartja, hogy fél év elteltével visszatérjenek a 13. havi nyugdíj sorsára.

Méltányos és szolidáris

A korrekciós programmal kapcsolatban kiemelte: nem igaz, hogy annak vége lenne, és szintén azt javasolja, hogy fél év múlva vizsgálják meg az új intézkedések hatásait.

Az ülésen elhangzott az is, hogy a 13. havi nyugdíjat érintő változtatásokat másként is be lehetne vezetni, például elő lehetne írni azt, hogy minden nyugdíjast azonos arányban sújtsa a teher – mondta az elnök, aki szerint jogos az a felvetés, hogy a biztosítási elvet sérti az az előírás, amely különbséget tesz a nyugdíjasok között, s ennek következtében egyesek rosszabbul járnak az intézkedések következtében. A szolidaritás része azonban az, hogy a tehetősebb nyugdíjasok nagyobb mértékben járuljanak hozzá a terhekhez, a szegényebbek pedig kisebben – tette hozzá.

Jankovits György szerint a nyugdíjasok kisebb mértékben viselik a terheket, mint a társadalom többi tagja, ez pedig azt üzeni nekik, hogy az intézkedések és a társadalom méltányos velük.

Alkotmánysértő?

Az ONYPE azonban nem ért egyet az intézkedések egyes részeivel. Zsák Jánosné szerint a 2009-ben esedékes nyugdíjemelés arányának csökkentése még elfogadható. Az eredetileg 5,6 százalékos emelést mostanára 3,1 százalékra csökkentették, ezzel összesen 71 milliárd forintot spórol az állam a nyugdíjasokon – mondta az elnök, aki szerint ezzel meg kéne elégednie a kormánynak.

De a 13. havi nyugdíjat érintő változtatásokat – amellyel szerinte csaknem 67 milliárd forintot takarít meg az állam – alkotmánysértőnek tartja.

Mint hangsúlyozta: ezeknek az intézkedéseknek nincs megfelelő elfogadottságuk, végrehajtásuk pedig jelentős társadalmi elégedetlenséget váltana ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik