Belföld

Nem lesz IMF-meglepetés

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által biztosított hitelkeretről a már nyilvánosságra hozott kormányzati szándéknyilatkozaton túl nem lesz több dokumentum - mondta Tukacs István, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista tagja pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Csütörtöktől nyilvános annak a levélnek a tartalma, amelyben a magyar kormány kifejtette a fiskális és a monetáris politikára vonatkozó szándékait, valamint benyújtotta igényét az IMF által biztosított hitellehetőségre – emlékeztetett a szocialista képviselő. Hozzátette: további dokumentum még az IMF igazgatótanácsának döntése, ezen túlmenően viszont más “a két fél részéről születni nem fog”.

Kérdésre válaszolva megerősítette: a Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a két fél nem fog megállapodást aláírni. Mint mondta, ez a valutaalap esetében normális eljárás.

Mindenki megnézheti

Felesleges kívánalmaknak nevezte ezért mindazon követeléseket, hogy mindenki ismerhesse meg a hitelkerethez kötődő döntéseket, mivel azt már most is mindenki megteheti.

Kitért arra, hogy a költségvetési bizottság tagjai hétfőn, zárt ülésen megismerhették a még készülő szándéklevél tartalmát, amelyhez megjegyezést, kritikát fűzhettek.

Tukacs István bírálta a Fidesz kijelentését a magyar bankok által igényelhető 600 milliárd forintos csomaggal kapcsolatban. Az emberek bankbetéteit és a vállalkozások működését garantálja ez az intézkedés – mondta.

Szakmaiatlanság és hazafiatlanság?

“Kétségbe vonni azt a szándékot, amely (…) a garancia lehetőségét adja meg a bankoknak, nemcsak szakmaiatlan, hanem hazafiatlan is, hiszen ezekben a bankokban, amelyek számításba jöhetnek, a mi honfitársainknak a betétei vannak, a magyar vállalkozások finanszírozására szolgálnak” – fogalmazott.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke csütörtökön azt kérdezte, a magyar adófizetők kontójára felvett IMF-hitelből akarja-e megsegíteni a többségben külföldi tulajdonú, Magyarországon működő pénzintézeteket.

Tukacs István közölte: ezzel a csomaggal azt szeretnék elérni, hogy ugyanolyan feltételeket biztosítsanak a magyar bankoknak, mint az európai bankok zömének.

Szerinte a Fidesznek és szövetségesének fáj, hogy a magyar kormány viszonylag gyors intézkedéssel nagyvonalú hitellehetőséget kapott az IMF-től és az EU-tól.

Úgy vélte, Varga Mihálynak, a költségvetési bizottság elnökének a szakmát kellene képviselnie, nem pedig a pártpolitikát. Mint mondta, Varga Mihálynak meg kellene fontolnia, hogy ha nem tud hazafiként viselkedni, lemondjon pozíciójáról.

Tukacs István nem kívánt nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy egyes sajtóhírek szerint esélyes a közlekedési miniszteri posztra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik