Belföld

Nem egyeznek a képviselői költségtérítés adóztatásáról

Nem jutottak közös megállapodásra a parlamenti pártok képviselői költségtérítésük megadóztatásáról a pénteki egyeztetésen.

Lendvai Ildikó (MSZP) azt mondta: a képviselői költségtérítés megadóztatása kapcsán az MSZP az adómentes költségtérítés megszüntetésére, és egy adózó költségátalány-rendszer életbe léptetésére tett javaslatot. Hozzátette: az adótörvény ezen módosításhoz nem kell a parlament kétharmados támogatása.

Gusztos Péter szerint az SZDSZ elfogadja és támogatja a képviselői jövedelmek befagyasztását. A frakcióvezető-helyettes egyúttal azt javasolta, hogy azok a parlamenti képviselők, akik jelenleg többféle tisztség után is kapnak állami típusú javadalmazást – mert egyúttal kormánytagok vagy önkormányzati képviselők is – ezután csak egy helyről juthassanak hozzá ehhez.

Balsai István a Fidesz álláspontjáról azt mondta, hogy még 2002 június 16-án előterjesztett javaslatuk alapján azt szeretnék elérni, hogy a miniszterelnök, a miniszterek az államtitkárok és az egyéb állami vezetők juttatásai álljanak vissza a 2002-es szintre, és ehhez igazodhat a képviselők jövedelme is. Közölte, hogy a miniszterek jelenleg 180 százalékkal, míg a miniszterelnök több mint 120 százalékkal keres többet mint 2002-ben.

Rubovszky György (KDNP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az adómentes költségtérítés a parlamenti képviselőkön kívül több ezer embert érint az önkormányzatoknál. Hozzátette: az országgyűlési képviselők döntése magával ránthat még 4500-5000 embert, ezért ezt a kérdést nagyon át kell gondolni.

Herényi Károly (MDF) megismételte pártja álláspontját, hogy a képviselők novembertől mondjanak le a képviselői költségtérítés 18 százalékáról. Ez egyfelől a szolidaritás kifejezése lenne, másfelől pedig költségvetési bevételt jelentene – tette hozzá. Hozzátette: jövő keddig kell benyújtani a módosító javaslatokat.

A következő ötpárti egyeztetés várhatóan jövő pénteken lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik