Belföld

Hét pénztár, és egy központ lesz az egészségügyben

Januártól hét regionális egészségbiztosítási pénztár működik majd a jelenlegi 19 megyei pénztár helyett, de egy biztosítóként továbbra is megmarad az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) miután a kormány elfogadta azt a kormányrendelet módosítást, amellyel regionális alapon szervezik át az OEP igazgatási szerveit.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormány szerdai ülését követően kiemelte, hogy az egybiztosítós rendszer azt jelenti, hogy a biztosítottak továbbra is egy helyre fizetik be a járulékokat, és ez az egy pénztár rendelkezik majd a 19 megyei helyett 7 regionális intézménnyel. Hozzátette: az átalakítás iránya egy a valódi biztosítói rendszer felé mutat.

A miniszter kiemelte, hogy szolgáltatásvásárló biztosító jön létre: feloldják a jelenlegi szerződéskötési kötelezettséget, csak azokkal szerződik majd a biztosító, akik megfelelő minőségű szolgáltatásokat nyújtanak, és a minimumfeltételekben rögzítetteknek megfelelnek.

A rendszer ügyfélközpontú lesz, a megyeszékhelyeken továbbra is működni fognak ügyfélszolgálatok, és a lakóhelyhez közel a biztosítási jogviszonnyal kapcsolatos szolgáltatásokat is nyújtanak a pénztárak – közölte Székely Tamás. Hozzátette: megújul a pénztár informatikai rendszer is.

A jelenlegi megyei pénztárak azon dolgozói maradnak meg, akik a biztosítottakkal való kapcsolattartást végzik, és új helyeken új kirendeltségek jönnek létre, ám ez a rendszer nem kerül többe a jelenleginél.

A januártól induló új rendszer pályáztatással kezdődik, a pénzek pedig nem lesznek leosztva a régiókhoz, azért, mert a jelenlegi intézményrendszer országos szinten nagy egyenlőtlenségeket mutat, és nem kívánják konzerválni ezt a rendszert. A tervek szerint az OEP köt majd szerződést a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök befogadására, az egyes szolgáltatókkal azonban már a regionális pénztárak szerződnek, a jelentett teljesítmény alapján kapják továbbra is az intézmények a pénzt – mondta a szakminiszter.

Az OEP engedélyezett összlétszáma, amely ma 3100 fő, az átalakítások kapcsán összességében nem változik.

A hét regionális pénztár jövőbeli magánosításáról a miniszter úgy nyilatkozott: az Országgyűlés megszavazta, hogy nem lesz többpénztáras rendszer. A jelenlegi kormányrendelet arról szól, hogy egy helyre folynak be a járulékok, az OEP nem osztja szét a pénzeket a pénztárak között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik