Belföld

Botrányos focimeccs: a Fidesz magyarázatot követel

A Fidesz szerint tarthatatlan a kormány hallgatása. A kabinetnek magyarázatot kell követelnie Pozsonytól a szombati dunaszerdahelyi futballmérkőzésen magyar nemzetiségű, illetve magyar állampolgárságú szurkolókat ért brutális rendőri fellépésről - mondta Szijjártó Péter országgyűlési képviselő. A dunaszerdahelyi polgármester szerint indokolatlan volt a rendőrségi fellépés a szombati meccs idején.

A kormánynak az a dolga, hogy határon belül és azon túl is megvédje a magyarokat – mondta a párt szóvivője. Miután a BRFK és a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság is küldött helyszíni megfigyelőket, pártja kezdeményezi a parlament rendészeti bizottságának hétfői rendkívüli ülését.

Szlovák politikusok is felelősek

Két európai uniós tagország lévén Schmitt Pál fideszes európai parlamenti képviselő, az EP sportbizottságának alelnöke is felszólal a jövő héten az ügyben – mondta. Szijjártó Péter egyes szlovák politikusokat is felelőssé tett a történtekért, akik hergelő és meggondolatlan kijelentéseket tettek az elmúlt hetekben.

Párhuzamot vont az 1992-es esettel, amikor az FTC pozsonyi mérkőzése után brutális rendőri támadás ért magyar szurkolókat. A szóvivő helytelennek nevezte, hogy budapesti tüntetők szlovák zászlót égettek szombaton az északi szomszéd nagykövetsége előtt. A tiltakozások során is a népek közötti megértést kell előtérbe helyezni – hangsúlyozta.

Zászlóégetés a szlovák nagykövetségnél (fotó: MTI) - KÉPGALÉRIA!

Zászlóégetés a szlovák nagykövetségnél (fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA!

Nem voltak atrocitások

Indokolatlannak tartja a szlovák rendőrség fellepését a magyar szurkolók ellen a szombati dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen Pázmány Péter, a város polgármestere, aki szerint a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői ki fogják kérni a rendőrségtől az eseményekről készült videofelvételt.

Pázmány Péter jelen volt a helyi labdarúgó csapat (DAC) és a Slovan Bratislava szombati mérkőzésén, és az ott látottak alapján azt nyilatkozta, hogy megítélése szerint a rendőrök beavatkozása indokolatlan volt. A polgármester szerint a szlovák rendőrség azt állítja, hogy atrocitások történtek a szurkolók részéről, de az MKP jelen lévő képviselői ezt nem észlelték.

Szerinte a dunaszerdahelyi szurkolótábornak köszönhetően nem történt nagyobb baj, ők ugyanis a szektorukban maradtak, amikor a rendőrök rátámadtak a Magyarországról érkezett mintegy kétszáz szurkolóra.

Szócsata és dobálózás

A DAC és a Slovan Bratislava szombati mérkőzését botránysorozat kísérte, a találkozóra Magyarországról is érkeztek drukkerek. A meccsre mindkét csapat hívei és a rendfenntartó erők is “rákészültek”, a hatóságok ideiglenes alkoholárusítási tilalmat rendeltek el, több mint ezer rendőrt vezényeltek ki, akiket biztonsági őrök is segítettek, s készültségbe helyezték a vasúti rendőrséget is.

A meccs során a két szurkolótábort elkülönítették, nem verekedhettek össze, de szócsata és dobálózás azért volt. A játék első negyedórájának elteltével azonban a szlovák rohamrendőrség benyomult a hazaiak szektorába és rátámadt az emberekre. A meccs 15 percre félbeszakadt. A hivatalos közlés szerint “takarásban bűncselekmény” történt, ezért léptek közbe a rendőrök.

Rendőri intézkedések

A mérkőzés után a szlovák rendőrség 16 magyar és 15 szlovák állampolgárt állított elő, de Farkas Géza magyar konzul tájékoztatása szerint valamennyi előállított magyar állampolgárt párt órán belül elengedtek. A konzul szerint közülük csak egy személy ellen indítanak eljárást kábítószer birtoklása miatt.
A dunaszerdahelyi kórházban egy magyar állampolgárt ápolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik