Belföld

Újra a megszorításról tanácskoznak a pártok

Az SZDSZ újabb ötpárti egyeztetést kezdeményez vasárnap délutánra a parlamentbe, ahol megállapodásra akarnak jutni a plafontörvénnyel kapcsolatban - közölte Kóka János, a párt frakcióvezetője péntekenl. Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a plafontörvénynek és a Fidesz által javasolt Költségvetési Tanácsnak együtt van jelentősége. Az MSZP ott lesz a tanácskozáson és az önkormányzati szférára kiterjedő szabályozást fog szorgalmazni.

Kóka János azt mondta, a megbeszélésre a parlamenti pártok frakcióvezetőit, illetve a költségvetési és gazdaságpolitikával foglalkozó képviselőit várják.

A mértékek vitatottak

A frakcióvezető szerint most a plafontörvény konszenzusos elfogadása a befektetők felé küldhető legjobb üzenet. Mint mondta, a mértékek nyitott kérdések, mert nem dőlt el, hogy jövőre, illetve az azt követő két évben mekkora legyen a kiadási plafon és vita van a Fidesz által javasolt Költségvetési Tanács, illetve az MSZP által tervezett Költségvetési Hivatal ügyében is.
Kóka János szeretné, ha az Országgyűlés költségvetési bizottságának vasárnapi ülése előtt minden lényegesebb pontban meg tudnának állapodni.

A frakcióvezető annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az egyik költségvetési sarokszámot már az ötpárti egyeztetésen rögzíteni lehetne. Véleménye szerint ez a jelenlegi világgazdasági krízis közepette nagyon erős biztonsági elemet jelentene, mert azt üzenné a piacoknak: a magyar állam képes kordában tartani kiadásait és pénzügyeit.

A frakcióvezető azt mondta, hogy a plafontörvény közelebb viheti Magyarországot a stabilitáshoz.

Az SZDSZ “újragondolná” a kiadásokat

Kóka János kitért arra, hogy a növekedéshez szerkezeti átalakítások is kellenek, és elsősorban a felsőoktatás, a szociális és nyugdíjrendszer, illetve az állami kiadások újragondolására van szükség. Az adóreform garanciáit a liberálisok a stabilitási és adóreformalap (SARA) létrehozásában látják.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, a plafontörvénynek és a Fidesz által javasolt Költségvetési Tanácsnak együtt van jelentősége, a kettőre együtt van szükség.

Szerinte az elmúlt hat évben Magyarország leginkább a megfontolt, bölcs költségvetési politika hiányát szenvedte, és míg a plafontörvény a tartalmát, addig a Költségvetési Tanács az intézményi keretét adhatja meg a jövőre vonatkozóan egy előrelátó és szigorú költségvetési politikának.

Az SZDSZ a “plafontörvény” ura

A Fidesz frakcióvezetője még Kóka János nyilatkozatát megelőzően úgy fogalmazott, kezdeményezőként a liberálisok “az ügy urai”, ebben a tekintetben alkalmazkodnak az SZDSZ-hez, ugyanakkor ragaszkodnak a Költségvetési Tanácshoz, és elutasítják a Költségvetési Hivatal felállítását.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője azt mondta: részt vesznek az egyeztetésen, és azt is szeretnék, hogy a fegyelmezett gazdálkodás követelménye a teljes államháztartásra, vagyis az önkormányzati szférára is kiterjedjen.

Mint mondta, ehhez kétharmados egyetértésre, vagyis a Fidesz támogatására is szükség van.

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a közpénzek felelős kezeléséről és a költségvetési plafonról az Országgyűlésben törvény szülessen – hangsúlyozta Lendvai Ildikó. Hozzátette: azon lesznek, hogy egy ilyen törvény a felelős pártok támogatásával parlamenti többséget szerezzen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik