Belföld

Szökésben az életfogytos gyilkos

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték egy két halálos áldozatot követelő tömegverekedés első rendű vádlottját, aki egy kézigránátot vetett be az összetűzés során. A férfiről a bíróság megállapította, hogy szökésben van, ezért elfogató parancsot adott ki ellene.

A tömegverekedés 2005 augusztusában tört ki Törökszentmiklóson két, haragban lévő család között. A most elítélt elsőrendű vádlott, ifj. Rácz Antal egy illegálisan tartott kézigránátot robbantott fel, amely következtében egy ember meghalt, tizennégyen életveszélyes illetve súlyos sérüléseket szenvedtek. Közülük öten maradandó sérülést szenvedtek. A felek a verekedés során kardokkal, egyéb vágó- és szúrószerszámokkal, botokkal, kiegyenesített kaszákkal, kapákkal, kövekkel estek egymásnak, és lőfegyvert is használtak.

A robbantót, a büntetlen előéletű 38 éves ifj. Rácz Antalt a bíróság több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete miatt mondta ki bűnösnek. Ismételten elrendelte előzetes letartóztatását, életfogytig tartó büntetéséből leghamarabb 30 év múlva szabadulhat. Az ügyben további kilenc embert ítéltek el, ők valamennyien büntetett előéletűek. Csoportos garázdaság bűntette miatt hatan végrehajtandó, hárman pedig felfüggesztett szabadságvesztést kaptak. A hatodrendű vádlottat – aki többszörös visszaeső – a bíróság 5 évre Szolnok megye területéről is kitiltotta.

Pongrácz Zsolt bíró a per lezárása kapcsán elmondta: a vádlottak mindent elkövettek, hogy a bonyolult és szövevényes ügyben megnehezítsék a bíróság munkáját. Jellemző példaként említette, hogy egyedül csak a tizedrendű vádlott tett beismerő vallomást. A per elhúzódása miatt az elsőrendű vádlott – noha életfogytiglani fegyházzal sújtották – a bíróság tudomása szerint házi őrizetben van. Ez amiatt történhetett így, mert Rácz Antalt 2005 augusztusában helyezték előzetes letartóztatásba, ennek maximális időtartama három év, így idén augusztusban ki kellett engedni a börtönből, és lakhelyelhagyási tilalmat szabtak ki számára.

Az esetében kiszabott súlyos büntetési tételt a bíró azzal indokolta, hogy az utóbbi időben elszaporodtak azok az erőszakos cselekmények, amelyek során egyének és csoportok indulataiktól vezérelve, a törvényes utat mellőzve vesznek elégtételt vélt vagy valós sérelmeikért. Rácz az ítélethirdetésen nem jelent meg. Sándor Géza, a megyei bíróság szóvivője közölte: miután a bíróság elrendelte a férfi előzetes letartóztatását, megállapította, hogy megszegte a lakhelyelhagyási tilalmat, szökésben van, ezért elfogató parancsot adott ki ellene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik