Belföld

Szégyenpadra ültették Magyarországot?

Az MDF csalódott, mert a miniszterelnök nem kért bocsánatot, az SZDSZ nem ért egyet a miniszterelnök helyzetértékelésével, a Fidesz szerint pedig Gyurcsány Ferenc szégyenpadra ültette az országot az IMF-től kért hitellel.

„Gyurcsány Ferenc szégyenpadra ültette Magyarországot, ugyanis Magyarország az egyetlen olyan uniós tagállam, amely arra kényszerül, hogy az IMF-től hitelt vegyen fel” – reagált Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője a kormányfő szerda esti televíziós interjújára. Nyilvánvaló, hogy a „kormányzati alkalmatlanság, tehetetlenség, pipogyaság” vezetett idáig, miközben minden más európai uniós tagállam megtalálta a megfelelő válaszokat a válságra. Gyurcsány Ferenc azt érte el az elmúlt hat év kormányzásával, hogy Ukrajnával, Fehéroroszországgal és Pakisztánnal tartozunk egy kategóriába – tette hozzá.

A Fidesz szóvivője szerint ráadásul kétmillió kiszolgáltatott ember közvetlen kárvallottja lesz azoknak a megszorító intézkedéseknek, amelyekről kiderült, hogy nem az IMF erőltette Magyarországra, hanem a kormány saját ötletei. Gyurcsány Ferenc és kormánya „brutális támadást” intézett a nyugdíjasok és a közszolgálatban dolgozók ellen, miközben korábban arról hallottunk, hogy ezek a társadalmi csoportok az MSZP-nek rendkívül erős szövetségesei – mondta.

Megkerülhetetlenek a reformok

Az SZDSZ nem ért egyet a miniszterelnök helyzetértékelésével. Nem azért volt szükség a hitelmegállapodás megkötésére, mert a kormány az utóbbi időben jól tette a dolgát, hanem éppen azért, mert „a Magyar Köztársaság kormányai nem tettek meg mindent azért, hogy csökkentsék a gazdaság és a költségvetési politika sebezhetőségét” – ismertette pártja álláspontját Gulyás József ügyvivő Gyurcsány Ferenc szerda esti televíziós nyilatkozata után. A politikus megkerülhetetlennek nevezte az államháztartás reformját, és hozzátette: a kormányfő által ismertetett intézkedéscsomag nem elegendő.

Az SZDSZ üdvözli a hitelmegállapodást, de sajnálja, hogy nem kaptak róla a kellő időben és kellő mértékű tájékoztatást, és eddig az érdemi egyeztetés is elmaradt. Világossá vált, hogy a hitelmegállapodás kapcsán túl nagy a kormány mozgástere. A liberálisok azt szeretnék, ha a kabinet csak indokolt esetben nyúlna a hitelkerethez, illetve ha a költségvetés kiadásainak érdemi lefaragása érdekében nemcsak a bérekkel és a nyugdíjakkal foglalkozna, hanem az államháztartás egyéb kiadásait is visszafognák.

Az MDF csalódott

A Magyar Demokrata Fórum csalódott, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök első mondata a Magyar Televízióban nem a bocsánatkérés volt – közölte Dávid Ibolya, az MDF elnöke. A miniszterelnök egy mondatával sem érzékeltette felelősségét arra nézve, hogy ilyen nehéz helyzetbe került az ország. Az MDF azt javasolja a közszolgálati televíziónak, hogy még egy húszperces rendkívüli televíziós adásban térjenek ki arra, ki volt a felelős a kialakult helyzetért, és a felelősök mikor kérnek bocsánatot, hogy félrevezették az országot – jelentette ki.

Félrevezették az országot akkor, amikor 2002-ben az MSZP a Fidesszel együtt megszavazta a 100 napos programot, amely elindította a költségvetést a lejtőn. Akkor is félrevezették az országot, amikor a hatéves, rossz, elhibázott szocialista-liberális kormányzással még tetézték a bajt, és akkor is, amikor egy elhibázott, cinikus 2006-os ígéretkampányt folytattak, mely köszönő viszonyban sem volt a magyar valósággal. Dávid Ibolya hangsúlyozta: pártja köszöni Európának, hogy bizalmat szavazott Magyarországnak. Azért jó Európához tartozni, mert nem bünteti meg az országot a szociálliberális rossz kormányzás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik