Belföld

Fennakadnak a kocsik az Árpád hídon

Jelentős torlódás alakult ki az Árpád híd felújítása miatt kedden az észak-pesti régióban; több jármű fennakadt azon a szerkezeten, amelyen a felújítás idején haladhat át a forgalom. A szakemberek hideg aszfalttal meghosszabbítják a felhajtás és a lehajtás útját, a hibát kora délelőttre két sávon már kijavították.

A hídon hétfő este 10 órakor kezdődtek a felújítási munkálatok, kicserélik az északi, a Buda felé vezető hídpályán, a Hajógyári-szigeti pillér felett a hőtágulásból származó mozgásokat kiegyenlítő szerkezeti (dilatációs) elemeket.

A felújítás miatt este 10 és reggel 6 óra között két forgalmi sávot lezárnak, nappal a munkaterület lefedésére szolgáló szerkezeten keresztül haladhatnak a járművek.

Tekintse meg képgalériánkat a felújításról és a bukkanókról!

Tekintse meg képgalériánkat a felújításról és a bukkanókról!

Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. helyettes szóvivője közölte, hogy a munkaterület lefedésére szolgáló szerkezeten több jármű nem tud áthaladni, azon
gépjárművek akadnak fenn. Azok, akiknek megsérült a gépkocsijuk a hídon megkezdett munkálatok miatt, kártérítésre számíthatnak az Árpád híd üzemeltetőjétől.

Helytállnak

A híd üzemeltetőjeként a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. helytáll a keletkezett károkért, az autósok a társaság XI. kerületi, Bánk bán utcai kárrendezési irodájához fordulhatnak – közölte Horváth László helyettes szóvivő.

hagyó vizsgálatot követel

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes arra kérte a Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztályának vezetőjét, hogy haladéktalanul vizsgálja ki, kit és milyen mértékben terhel a felelősség az Árpád híd felújításával kapcsolatban kialakult forgalmi dugó kialakulásáért.
A vizsgálat megállapításait és az ügyosztály intézkedési javaslatait legkésőbb szerdára, a kora reggeli órákra kérte Hagyó.

A fekvőrendőrt a Hídépítő Zrt azon alvállalkozója tervezte és kivitelezte, amely a javítási munkát is végzi – közölte lapunk megkeresésére a Fővárosi Önkormányzat.

Lapunk tudósítója fennakadt járművet nem, de lépésben araszoló kocsisorokat látott. A forgalomirányításban a pesti és a budai hídfőnél is rendőrök segítenek, igaz egyelőre sok dolguk nem akadt.

Hideg aszfalt

A szakemberek reggeli helyszíni szemléje után döntöttek arról, hogy hideg aszfalttal meghosszabbítják a szerkezetre történő felhajtás és az arról való lehajtás útját, így azon már valamennyi jármű fennakadás nélkül áthaladhat.

A hibát két sávon már kijavították és a módosított áthidalón már valamennyi jármű fel- és lehajthat, és a legkésőbb 11 óráig a harmadik sávon is végeznek a munkával – közölte a helyettes szóvivő.

Praktikus javaslat

A Fővinform azt tanácsolja, hogy aki teheti, kerülje el a hidat, és válasszon más útvonalat. Pongrácz Dániel, a Fővinform ügyeletese elmondta: jóval hosszabb menetidővel kell számolniuk azoknak az autósoknak, akik Pesten az Árpád híd irányába mennek, így jelentős a torlódás a Váci úton, valamint a Hungária körúton és a Róbert Károly körúton.

Hozzátette, hogy a munkaterületet lefedő, fekvőrendőrhöz hasonlító szerkezet is komoly gondot jelent az autósoknak. Az ügyeletes szerint a csúcsidő után valószínűleg enyhül a forgalmi torlódás.

Buszlassulás

BKV fődiszpécsere elmondta, hogy hat buszjáratot érint a torlódás, ezért jóval hosszabb menetidőre kell számítani, mint máskor. Az utasoknak azt javasolják, hogy az Árpád hídon az 1-es villamost vegyék inkább igénybe a buszok helyett.

Az FKF Zrt. korábban tudatta: a felújítás során a mintegy 1,5 méter széles, keresztirányban 11 méter hosszú munkasáv áthidalására egy acélból készült, láthatósági festéssel ellátott, a közúti forgalom áthaladását biztosító “provizóriumot” helyeznek el, amely csak csökkentett, maximum 30 kilométer/óra sebességgel közelíthető meg.

A szerkezet ugyanis az útpálya síkjából mintegy 10 centiméterre kiemelkedik, hasonlóan a lakóövezeti utakon alkalmazott forgalomcsillapító szigetekhez. Nappal 6 és 22 óra között ez áthúzódik mindhárom forgalmi sávon, a kerékpárúton és a járdán is. A felújítás várhatóan november 22-ig befejeződik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik