Belföld

Veres a nagy világgazdasági válságot emlegette

Nem tudom eldönteni, hogy az 1929-ben kezdődött nagy világgazdasági válsághoz fogható helyzettel állunk-e szemben, s nincs ember ma, aki ezt biztonsággal el tudná ma dönteni – mondta Veres János pénzügyminiszter a Parlamentben.

A pénzügyminiszter szerint ebben a helyzetben nem visz előre annak boncolgatása, kiknek a múltbeli hibái vezettek a jelenlegi helyzethez. Veres János Varga Mihálynak, a Fidesz vezető gazdaságpolitikusának szavaira reagált, aki az MSZP-SZDSZ koalíció hatéves regnálása alatt elkövetett gazdaságpolitikai hibákról beszélt napirend előtti felszólalásában.

Veres János Horn Gábor, illetve a később felszólaló Fodor Gábor liberális politikus véleményéhez csatlakozott, amikor kifejtette: a múlt helyett a jövőről kellene beszélni.

Fidesz

Varga Mihály (Fidesz) arról beszélt, hogy szerencsés lett volna, ha a pénzügyminiszter tájékoztatta volna a parlamentet arról, milyen megállapodást készít elő a kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), valamint az Európai Unióval.
Magyarország az elmúlt tíz esztendőben nem szorult az IMF segítségére – jelentette ki. A fideszes politikus feltette a kérdést: miért Magyarország az első európai uniós tagország, mely igénybe veszi az IMF segítségét?

Kiemelte, hogy a már átdolgozott költségvetési javaslatot is vissza kell vonnia a kormánynak, és még egyszer át kellene dolgoznia. Az új költségvetésnek három alapelemre kell épülnie: a szociális biztonságra, a pénzügyi egyensúlyra és a gazdasági növekedésre – tette hozzá Varga Mihály.

A pénzügyminiszter válaszában azt mondta, nem tíz évvel, hanem valószínűleg 79 évvel kerültünk vissza az időben. Az 1929-es világgazdasági válsághoz hasonló helyzet alakult ki most – jelentette ki Veres János. A PM vezetője szerint a nemzeti csúcs legfontosabb üzenete az volt, hogy az ország stabilitásához szükséges döntések meghozatalában együtt kell a pártoknak részt venni.

SZDSZ

Fodor Gábor (SZDSZ) kiemelte: az ország rendkívül súlyos helyzetbe került. Mint kifejtette, a válság miatt munkahelyek tízezrei szűnhetnek meg rövid időn belül, a devizahitelesek pedig súlyos törlesztési problémákkal nézhetnek szembe. Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon még nem tudatosult, milyen nehéz helyzetben van az ország.

A liberális képviselő azt mondta, a Nemzetközi Valutaalap sokat tud segíteni az országnak, Magyarországnak azonban a reformokat magától kellene végrehajtania, és nem kellene megvárnia a segítséget. A reformokról, mint például a plafontörvény, nem lehet lemondani – tette hozzá. Fodor Gábor szerint a kormánynak rendszeresen tájékoztatnia kell a kormánynak a parlamenti pártokat a Nemzeti Valutaalappal történő tárgyalásról.

MSZP

Gúr Nándor (MSZP) arról beszélt, hogy ha pénzügyi válság van az országban, akkor annak a gazdaságban is vannak kihatásai. Szerinte azt kell elérni, hogy Magyarországon ne segélyből, kiszolgáltatott módon éljenek az emberek.

A szociális és munkaügyi miniszter válaszában elmondta: a gazdasági minisztériummal együtt a szociális tárca egyeztetett a vállalatok és munkahelyek védelméről. Olyan intézkedéseket szeretnének hozni, amelyek a meglévő munkahelyek védelmét szolgálják – tette hozzá Szűcs Erika.

MDF

Dávid Ibolya (MDF) felszólalásában kiemelte: a pénzügyi válság erősen legyengült állapotában érte a magyar gazdaságot. Szerinte ideje lenne belátni, hogy az MSZP, a Fidesz és az SZDSZ által megszavazott 100 napos program következményét, a pazarlás árát most kell megfizetnie az országnak.

Mint kiemelte, azért kell ma a közalkalmazotti és köztisztviselői bérek 2008-as szinten tartásáról, a bónuszok, jutalmak egy éves felfüggesztéséről beszélni, hogy néhány hónapon belül ne tömeges leépítésekkel és bércsökkenésekkel kelljen szembenéznie az országnak. Azért kell a 13. havi nyugdíj egy éves felfüggesztéséről beszélni, hogy később ne az egy hónaptól a tizenkét hónapig járó havi nyugdíj elmaradása legyen a téma – hangsúlyozta Dávid Ibolya.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik