Belföld

A kordonok békéjével telt el október 23-a

Komolyabb rendzavarás, és a már megszokott könnygázas oszlatás nélkül telt el az idei október 23-a. A rendőrség nagy erőkkel készült az ünnepre, a belvárost végigkordonozták, a tüntetéseket pedig új taktikával fojtották el.

Különösebb rendbontás és tömegoszlatás nélkül telt el 2008. október 23-a. Az 1956-os szabadságharc 52., a köztársaság kikiáltásának 19. évfordulójára emlékező állami ünnepségeket a rendőrség jelentős túlerővel biztosította: a Kossuth teret és az 56-osok terét is alaposan körbekordonozták, ahova csak akkreditációval lehetett belépni. Az ünnepi műsort és a zászlófelvonást így igazán csak a közjogi méltóságok és a meghívottak élvezhették.

Hivatalos állami megemlékezés - GALÉRIA

Hivatalos állami megemlékezés – GALÉRIA

A koszorúzások közben csak kisebb csoportok álltak a kordonon kívül, páran bekiabáltak, az 56-osok terénél pedig ketten egy transzparenst igyekeztek felemelni, ám a rendőrök nyomban igazoltatták őket, táskájukat átkutatták.

A délelőtt folyamán már több embert előállítottak, volt, akinél gázsprayt találtak, de azok is gyanússá váltak, akik tojásos dobozokat tartottak maguknál.

Este Gyurcsány Ferenc az Operában mondott beszédet, ám senki meg sem kísérelte áttörni az Andrássy utat végig lezáró sorfalat.

Rendezvények és beszédek Orbántól a Jobbikig

A délután folyamán több párt és civil szervezet is megemlékezést tartott. Orbán Viktor a Budai Várban tartott beszédet. (A beszédről készül elemzést itt olvashatja!)

Orbán Viktor a várban beszélt - GALÉRIA

Orbán Viktor a várban beszélt – GALÉRIA

A budai fideszes önkormányzatok által tartott megemlékezésre körülbelül kétezres tömeg volt kíváncsi, akik Orbán és a Himnusz után békésen hazamentek.

A Jobbik az Anker közben tartotta megemlékezését, hangsúlyozott rendőri biztosítás (rohamkocsi, vízágyú, helikopter, betonfal és kordon) mellett. A felszólaló Morvai Krisztina elsősorban a két éve történtekre hívta fel a figyelmet, Vona Gábor pedig azt ígérte, hogy a következő választásokra Iránból fog megfigyelőket hívni.

A Jobbik Morvai Krisztinával emlékezett - GALÉRIA

A Jobbik Morvai Krisztinával emlékezett – GALÉRIA

A MIÉP a Hősök terén tartott megemlékezést. A Magyar Önvédelmi Mozgalom a Terror Házánál gyülekezett.

A Magyarok Világszövetsége este hétre az Astoriához szervezett megemlékezést, ahol levetítették a Wittner Máriáról készült filmet. Bár az alkalomra az egész Kossuth Lajos utcát és az Astoriát is lezárták, csak mintegy háromszáz-háromszáz ötven békés érdeklődő látogatott ki a hidegben. A rendőrök itt is szoros kordonnal vonták körbe a résztvevőket, akik csak motozás és igazoltatás után távozhattak a helyszínről.

Békés tüntetések: Astoria és Corvin köz  - GALÉRIA!

Békés tüntetések: Astoria és Corvin köz – GALÉRIA!

Akik vonultak

Egy jelentősebb csoport szinte egész Budapestet bejárta: a Corvin közből indulva a Széna tér érintésével tértek vissza a pesti oldalra.

Budaházy György és Toroczkai László pedig a Teve utcához szervezett demonstrációt. Innen mintegy ötszáz fővel Újlipótvároson át a Markó utcáig jutottak. Itt a rendőrök bekerítették őket, két oldalt hermetikusan lezárták a területet, és egyesével, mindenkit külön-külön igazoltatva engedték ki az embereket. A többség – köztük Toroczkai László – ezt követően kettes-hármas csoportokban hagyta el a helyszínt, és békésen hazament.

Budaházy a teve utcától a Markó utcig vezette a tömeget - GALÉRIA

Budaházy a teve utcától a Markó utcig vezette a tömeget – GALÉRIA

Többeket elő is állítottak. Budaházy Györgyöt például a Gyorskocsi utcába szállították.

Esti bomba

Az események már épp lecsengtek, amikor a rendőrség lezárta és kiürítette a Nyugati teret. Ott ugyanis egy személygépkocsiban három bombát találtak. A tűzszerészek azonban megoldották a problémát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik