Belföld

Zuschlag Gyurcsányt és Szijjártót is bemártotta volna

Lados István, a Zuschlag-ügy másodrendű vádlottja szerint Zuschlag Gyurcsány Ferencet és Szijjártó Pétert, a Fidesz politikusát is bele akarta keverni az ügyébe.

Lados István vallomása szerint Zuschlag János arra utasította Ocsovai Tamást, aki korábban a GYISM helyettes államtitkára volt, hogy vallomásából az derüljön ki: az ügy az nem Zuschlag-ügy, hanem “a politikai rendszer működésére jellemző dolog”.

Zuschlag azt szerette volna elérni, hogy a fiktív szervezetek pályázatán megszerzett pénzszerzésről az derüljön ki, hogy “a politikai palettán ez nem egy szokatlan jelenség, ez egy bevett módszer”, valamint azt, hogy Szijjártó Pétert, a Fidesz politikusát is belekeverjék az ügybe – mondta Lados.

Rendesen kell dolgozni

Ezzel kapcsolatban Lados István beszámolt egy beszélgetésről, amely során a Képviselői Irodaházban Szíjjártó Péter arra kérte Zuschlag Jánost, hogy járjon közbe pályázatok ügyében. A vádlott szerint Zuschlag gúnyosan utasította el a Fidesz szóvivőjét; azt mondta: “rendesen kell dolgozni, meg kell nyerni a választást, akkor lesz pénz a pályázatokra”.

Lados vallomása szerint Zuschlagnak az a kifejezése, hogy a “főnökséget” keverjék bele az ügybe a Gyurcsány Ferenc által vezetett minisztérium vezetőségére vonatkozott. A másodrendű vádlott nem tudta elmondani, hogy Zuschlag milyen instrukciókkal látta el Ocsovait, de a lényeg szerinte az volt, hogy valótlan állításokkal keverjen bele másokat az ügybe.

Ludovik, az edző

A vádlott azt mondta, hogy Zuschlag vette őt rá – már a nyomozás megkezdése után -, hogy menjen ki Erdélybe, és pénzzel támogatta hét és fél hónapig tartó ott tartózkodását.
Győrfi Ludovik tizenegyed rendű vádlott vitte ki Erdélybe Ladost, és különböző ismerőseinél szállásolta el. Lados vallomása szerint Zuschlag és Győrfi között üzleti és baráti kapcsolat állt fenn; Győrfi volt Zuschlag személyi edzője egy rózsadombi fitneszteremben.

Lados emlékezete szerint egy erdélyi közös befektetésről, valamint egy közös, nagykovácsi befektetésről is tárgyaltak. Erdélyben, Bánffyhunyadon Lados István látta Zuschlag és Győrfi közös ruha-nagykereskedését, amelyhez a pénzt Zuschlag adta. A másodrendű vádlott szerint a beruházásnak Zuschlag részéről az volt a motivációja, hogy ha itthon gondok lesznek, akkor Erdélybe szökik, és ott az üzletből állandó bevétele lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik