Belföld

Nem engedik be Gyöngyösön a fideszeseket a bizottságba

Nem helyezi vissza tisztségükbe a korábbi fideszes bizottsági elnököket a gyöngyösi önkormányzat - tájékoztatott a szocialista többségű képviselő-testület döntéséről a település szocialista polgármestere.

Ez egyben azt jelenti, hogy a képviselő-testület nem fogadja el az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azon törvényességi észrevételét, mely szerint ők jogellenesen mentették fel a városatyákat – közölte Hiesz György.

Az önkormányzati vezető emlékeztetett arra: azt követően váltották le a két fideszes bizottsági elnököt, illetve a két, szintén a Fidesz által delegált külső bizottsági tagot, hogy a
Fidesz népszavazást kezdeményezett az Apollo Tyres gumigyár gyöngyösi beruházása ellen, majd az indiai cég elállt a befektetéstől.

Tatár László, a Fidesz frakcióvezetője akkor politikai bosszúállásként értékelte a történteket. Hiesz György viszont úgy nyilatkozott: nem bosszúállás történt, csupán jelezni kívánták a Fidesznek, hogy egy politikai párt – visszaélve demokratikus jogával – nem okozhat kárt saját városának.

A Regionális Közigazgatási Hivatal álláspontja szerint önkormányzati határozattal rendelet nem módosítható, ezért kezdeményezte az érintett döntések visszavonását.

A képviselő-testület szerint viszont rendelet módosítására nem került sor, csupán a saját Szervezeti és Működési Szabályzatában rögzített felhatalmazás szerint járt el a testület – idézte fel a történteket a polgármester.

Hiesz György hangsúlyozta: újólag kezdeményezte, hogy a Fidesz nyilvánosan ismerje el az Apolló-ügyben tanúsított politikai felelősségét. Ha ez megtörténne, akkor a korábbi összetételű önkormányzati bizottságok helyreállításának nem lenne akadálya – jelentette ki.

Ezt a kezdeményezést a Fidesz-frakció viszont határozottan elutasította, és a felelősségét továbbra sem ismerte el – mondta a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik