Belföld

Nem akarjuk felülvizsgálni a szlovák alapszerződést

admin

2008. 10. 17. 13:22

A Külügyminisztérium félreértésnek, esetleg félrefordításnak tulajdonítja, hogy Szlovákiában olyan hírek terjedtek el, hogy a két ország között felmerült politikai nézeteltérések kapcsán a magyar fél az alapszerződés felülvizsgálatát szorgalmazza.

Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivpőjének közleménye hangsúlyozza: a magyar diplomácia célja nem az alapszerződés felülvizsgálata, hanem éppen ellenkezőleg, a megállapodás maradéktalan végrehajtásának biztosítása.

Magyarország továbbra is nélkülözhetetlen alapdokumentumnak tekinti az 1995-ben megkötött egyezményt, Göncz Kinga külügyminiszter az utóbbi időben többször is ebben az értelemben hivatkozott a megállapodásra – szerepel a kommünikében.

Jó keret a szerződés

A külügyi szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Göncz Kinga külügyminiszter szlovák partnerének, Ján Kubisnak is azt fejtette ki szerdai brüsszeli találkozójukon, hogy a szerződés megfelelő keretet ad a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséhez.

Tíz évvel ezelőtt, 1998-ban a két külügyminisztérium között jött létre egy megállapodás, amely az 1995. évi Alapszerződés végrehajtásának mechanizmusát tartalmazza – áll Szelestey Lajos kommünikéjében.

Gasparovicnak is jó így

Ivan Gasparovic szlovák államfő csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy szerinte a magyar-szlovák alapszerződés úgy van rendben, ahogy van, a dokumentumon nincs mit felülvizsgálni, inkább ajánlatos lenne betartani annak rendelkezéseit.

A szlovák államfő a TASR szlovák hírügynökség jelentése szerint egy újságírói kérdésre válaszolva így reagált arra, hogy Göncz Kinga magyar külügyminiszter és szlovák kollégája, Ján Kubis szerdai brüsszeli megbeszélésükön egyetértettek abban: “az alapszerződés működtetésének mechanizmusai revízióra szorulnak”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.