Belföld

Gyurcsány: marad a 13. havi nyugdíj

Meg fogjuk őrizni a 13. havi nyugdíjat - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában pénteken.

A jövő évi költségvetés tervezete kapcsán a kormányfő azt mondta, hogy a nyugdíjak várhatóan megőrzik értéküket. Jövőre az infláció kisebb lesz a tervezettnél, illetve a kabinet azt szeretné, ha a munkaadók és munkavállalók abban állapodnának meg, hogy a keresetek növekedése az inflációt kövesse – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a rászorultsági elvet a szociális kiadások tekintetében érvényesítik-e a költségvetésben, hozzányúlnak-e a gyes-hez, a gyed-hez, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: nincs ilyen javaslat az asztalon.

Nem adócsökkentés kell

A jövő évi adóváltozások kapcsán a kormányfő azt mondta: a vállalatok képviselői szerint igaza van a kormánynak, hogy a jelenlegi helyzetben először nem az adócsökkentéssel kell foglalkozni, hanem a stabilitással.

A miniszterelnök nem lát más megoldást a Robin Hood-adón kívül, amely forrást teremethetne a távfűtéses lakásban élők terheinek enyhítésére. “Látom, hogy vitatják, de szeretnék itt megoldást találni” – fogalmazott.

Konzultálnak a “haláladóról”

Az MDF “haláladó” néven ismert, az örökösödési illeték enyhítéséről szóló javaslatáról azt mondta: folyik a konzultáció ebben a témában. A kormányfő mértéktartást kért, azt, hogy egyelőre ez ügyben egy lépést tegyenek előre. Az SZDSZ azon igénye kapcsán, hogy a vállalati különadó szűnjön meg, úgy fogalmazott, arról továbbra is tárgyalni kell.

A miniszterelnök szerint fontos a munkaadók követelése, hogy a kormány az adóegyszerűsítésre és a fehérítésre vonatkozó javaslatot mindenképpen nyújtsa be.

A 2009-es költségvetési tervezet a kormányfő szerint a parlamentben megkapja a többséget. “Mások is úgy gondolják, ahogy én, azaz van ideje a pártcsatározásoknak, meg van ideje az együttműködésnek is” – mondta, hozzátéve, hogy mindegyik párt támogatására számít.

A nemzet szolgálatára buzdítja a Fideszt

A miniszterelnök a Fidesznek azt ajánlotta, vegyen példát az amerikai pártokról, a republikánusokról, a demokratákról. Ne azon gondolkozzon, hogy miként lehet ezen az ügyön kicsike politikai hasznot elérni, hanem azon, hogyan tudja a nemzetét szolgálni.

Arra a kérdésre, hogy vajon mit jelent Veres János kijelentése, miszerint a kormány megszerezte a többséget a közpénzügyi javaslatokhoz, a kormányfő azt válaszolta: csütörtök este beszélt a pénzügyminiszterrel.

Veres János a múlt vasárnapi konzultációk után valamennyi tárgyalópartnerének kompromisszumos javaslatot adott át, amely összefésüli a költségvetési tanács, a költségvetési plafon és a kormány közpénzügyi javaslatait. A miniszterelnök szerint Veres János úgy tájékoztatta őt, hogy egyik párt sem “jött szembe, nem támadta, mondott ellent” a csomagnak.

Figyelnek a válságra

A pénzügyi válságból adódó kormányzati lépésekről szólva a miniszterelnök elmondta: a kormány konzultációt kezdett a Bankszövetség vezetőjével a devizahitelek kapcsán. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a kormány várhatóan a jövő héten olyan javaslatokat tesz, amelyek “csillapítják a kockázatokat” ez ügyben.

Gyurcsány Ferenc szerint a kormány cselekvő- és működőképes, annak ellenére, hogy önállóan kormányoznak a szocialisták. Mint mondta, az elmúlt héten a pénzügyi válság kapcsán semmiféle intézkedés nem szenvedett késedelmet e miatt. A bankbetétekre vállalt teljes körű garanciát a parlament egy nap alatt fogadta el – emlékeztetett.

“Ez a kormány rendkívül hatékony volt, ha bármikor is úgy látnám, hogy nagy, fontos, az ország szempontjából kulcskérdéseket nem lehet elfogadtatni, akkor az egy másik szituáció lenne” – közölte.

A szombati nemzeti csúcsról a miniszterelnök azt mondta: a találkozó egy konzultációs fórum. “A probléma megértésének és közös megoldások keresésének fóruma, amely nem von el jogkört sem a kormánytól, sem a parlamenttől, demonstrálja, hogy az ország választott és közhivatalt betöltő vezetői ebben a szituációban együttműködnek, támogatják a döntéseket, és ezzel hozzájárulnak a válság kezeléséhez és megoldásához” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerint, akik ott lesznek a nemzeti csúcson, azt az üzenetet fogják küldeni az országnak, hogy “tessék abbahagyni bizonyos vitákat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik