Belföld

Válságintézkedések Hódmezővásárhelyen

Megszorító intézkedéseket vezetett be, és elrendelte a pénzügyi tartalékképzést a hódmezővásárhelyi önkormányzat. A döntéseket a pénzügyi-gazdasági válság elhúzódásával indokolták.

Lázár János polgármester indítványára a közgyűlés egyhangúlag megszavazta, hogy az önkormányzat október 15-ével minden kötelezettségvállalást felfüggeszt. A kötelező tartalékképzést az önkormányzati intézményeknél és gazdasági társaságoknál rendelték el. Utasították az önkormányzati intézményeket és a városi érdekeltségű gazdasági társaságokat a személyi és dologi kiadások csökkentésére, a folyamatban lévő fejlesztések áttekintésére. Minden intézmény és cég köteles október 31-ig javaslatot tenni költségei csökkentésére.

Elrendelték valamennyi önkormányzati érdekkörbe tartozó intézménynél, gazdasági társaságnál a nem kötelező béren felüli juttatások megvonását. Emellett a jegyző utasítást kapott, hogy az önkormányzat 2009. évi költségvetési koncepciójának összeállításában csak a törvény szerint kötelező önkormányzati feladatok és az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztések finanszírozása szerepelhet. A jegyző feladata a szociális kiadások áttekintése, a jelenlegi gazdasági válsághoz igazodó új segélyezési program kidolgozása is.

A képviselő-testület pedig, a helyzetértékelést követően, lépéseket tesz a válságba kerülő gazdasági vállalkozások megmentésére.

Ajánlott videó