Belföld

Szegénységből erősödtek fel a szélsőségek

Nőtt a szélsőségek társadalmi hatása, a romákkal szemben keményedtek az előítéletek, az antiszemitizmus terjedésében pedig a politika is közreműködik - hangzott el egy antirasszista konferencián.

Az utóbbi két év a hazai antiszemita és rasszista közbeszédben minőségi változást eredményezett – hangzott el a Political Capital (PC) és a Magyar Antirasszista Alapítvány (MARA) konferenciáján. Krekó Péter, a PC vezető elemzője, a Látlelet 2008 kutatás egyik vezetője arról számolt be, hogy az elmúlt években – különösen 2006 óta – növekedett a szélsőségek társadalmi hatása.

A kutatás eredményei szerint nőtt az előítéletesség, különösen az olaszliszkai ügy és a 2006-os zavargások kapcsán. A hazai radikálisok legfőbb jellemzője a romaellenesség és az antiszemitizmus, igaz egészen más megközelítésből tekintik ellenségnek a romákat és a zsidókat.

Kevés pénzből sok előítélet

Galló Béla politológus, a MARA kuratóriumának elnöke úgy fogalmazott, a szociális fenyegetettség erősödésével egyenlő arányban nőtt az eltévedt gondolatok száma, ráadásul a rendszerváltás óta a politikai közbeszéd is a gyűlöletlogikára épül.

Forrás: : Special Eurobarometer 296, 2008

Forrás: : Special Eurobarometer 296, 2008

Ormos Mária történész professzor azt hangsúlyozta, hogy a gazdasági helyzet romlása, mint a történelemben már többször, táptalajt jelent a rasszizmus, a szélsőségek, a kirekesztés terjedésének.

A gárda olaja

A kutatásból kiderül: a Magyar Gárda megjelenése csak olaj volt a tűzre, azokon a településeken, ahol a gárdisták felvonultak, később elharapózott a romaellenes erőszak. A társadalomban egyre kedvezőtlenebb a romákról alkotott kép, a korábbi sztereotípiák helyett (hangos, temperamentumos, hedonista, muzikális) a romákat egyre többen gondolják agresszív, veszélyes, fenyegető és kriminális kisebbségnek. Jellemző adat, hogy a térségben csak a csehek és a szlovákok éreznék a magyaroknál is jobban, hogy kényelmetlen az élet egy roma szomszéddal.

A zsidósággal kapcsolatos sztereotípiák nem változtak ennyit, de a közbeszédben permanensen jelen van a kódolt antiszemitizmus. A beszámoló szerint ez annak is betudható, hogy a média és a vezető politikusok egy része is gyakran tesz kétértelmű nyilatkozatokat.

Tagadás

Magyarországon egyelőre a tabutémák közé tartozik a homoszexualitás is. A felmérést végzők ugyanis arra jutottak, hogy a megkérdezettek mindössze hat százaléka tudott felsorolni ismerősei között homoszexuálist. Ezzel a térségben csak Romániát előzzük meg, míg európai viszonylatban a hollandok vezetnek, ott a megkérdezettek hetven százalékának van meleg ismerőse.

Forrás: PC, MARA (Observer adatai alapján)

Forrás: PC, MARA (Observer adatai alapján)

A beszámoló arra is figyelmeztetett, hogy az újjászerveződő szélsőjobb legfőbb fegyvere a média és az internet.

A megoldás

A készítők megfogalmaztak néhány javaslatot-ötletet is. Elsősorban csökkentenék a szélsőséges szervezetek politikai mozgásterét, az előítéletek terjedését. Emellett szerintük a kormányzat feladata lenne, hogy erősítse a közbiztonságot – elsősorban vidéken. Hiszen az emberek biztonságérzetének csökkenése a táptalaja például olyan szélsőséges szervezetek megalakulásának, mint a Magyar Gárda.

Krekó Péter fontosnak nevezte azt, hogy az oktatásban ténylegesen megvalósuljon az integráció, ami az alapelvek ellenére jelenleg sokszor szegregációhoz vezet a gyakorlatban. Véleménye szerint az iskolákban szakembereknek kellene foglalkozniuk azzal, hogy a romák és a nem romák közötti konfliktusokat enyhítsék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik