Belföld

Román mentő jöhet értünk a Tiszántúlon

A határforgalom gördülékenyebbé tételéről, a határon átnyúló mentőszolgálatról és az oklevelek kölcsönös elfogadásáról dönthet közös ülésén a magyar és a román kormány.

A jövő heti közös kormányülésen nyolc-tíz szándéknyilatkozatot, egyezményt ír alá a magyar és a román kormány Szegeden. Egyebek között várhatóan elfogadják majd azt a dokumentumot, amely a román-magyar határon áthaladó forgalom gördülékenyebb lebonyolítására vonatkozik. Ennek értelmében olyan kijelző táblákat szerelnek fel főleg a határ közelében fekvő nagyvárosokban, amelyekről a gépkocsivezetők megtudhatják, hogy melyik határátkelőnél kell kevesebbet várakozni.

Szintén a határ menti vidékeket érinti az a nyilatkozat, amely a 112-es sürgősségi hívószám együttes működtetésére vonatkozik. Olyan közös rendszer kidolgozásáról születik egyezség, amely balesetek esetében lehetővé teszi a gyorsabb elsősegélynyújtást. A határ menti vidékeken ugyanis román és magyar területen egyaránt előfordul, hogy egy-egy balesethez a szomszédos államból rövidebb idő alatt helyszínre érhetnek a mentők vagy a tűzoltók – magyarázta Cseke Attila, a román kabinet főtitkárhelyettese.

Egy másik megállapodás az egészségügyi szolgáltatások kölcsönös igénybevételére vonatkozik, és a kormányülésen döntés születik majd az oktatási és kutatási oklevelek kölcsönös elismeréséről is. Cseke szerint ez azt jelenti, hogy az érettségi, illetve az egyetemi alapképzés után kiadott oklevelet, mesteri és doktori diplomákat a két ország kölcsönösen elismeri majd, ami fölöslegessé teszi a különbözeti vizsgákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik