Belföld

Nem éreznek hátrányt a hazai szlovákok

Sem a békéscsabai, sem a tótkomlósi szlovák iskola vezetője nem érez hátrányos megkülönböztetést pályázataik elbírálásakor.

Az MTI azzal kapcsolatban kérdezte a két igazgatót, hogy a TASR szlovák hírügynökség szerint Ján Kubis szlovák azt kérte számon Göncz Kingától, hogy a békéscsabai és a tótkomlósi iskola sem kapott a Magyarországon elosztható uniós támogatásokból. Kubis erre azzal összefüggésben hivatkozott, hogy Magyarország választ vár: miért mellőzik Szlovákiában a magyar iskolákat a felújításokra fordítható EU-pénzek elosztásnál.

Pecsenya Edit, a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatója elmondta: a tanintézmény az idén ugyan nem nyert egy európai uniós pályázaton, amelyet az iskola épületének felújítására adtak be, de nem gondolja, hogy ennek diszkrimináció lenne az oka. A pályázatnál az önrészt az intézményt fenntartó Országos Szlovák Önkormányzat és az épület tulajdonosa, Békéscsaba önkormányzata állta volna – tette hozzá.

Laukó Zsuzsanna, a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda igazgatója nem tud arról, hogy az iskola elesett volna bármilyen elosztható uniós támogatástól, és hátrányos megkülönböztetésről sincs tudomása a pályázatok elbírálásánál. A szlovák és a magyar külügyminiszter szerdai brüsszeli tárgyalásán Göncz Kinga egyebek között felvetette, hogy a szlovákiai magyar iskolákat hátrányos megkülönböztetés éri a szlovákiai iskoláknak szánt EU-források elosztásánál.

Értesülések szerint ugyanis a tizenegy fordulós pályázati folyamat negyedik fordulója után egy magyar-szlovák zeneiskola kivételével egyetlen magyar tannyelvű iskola sem kapott ezekből az uniós pénzekből. A szlovák fél erre úgy válaszolt, hogy még több pályázati forduló van hátra. Kubis ugyanakkor egyetértett azzal, hogy az illetékes kétoldalú vegyes bizottság tekintse át a pályázati ügyeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik