Belföld

Mindenki mást vár a csúcstól

A Fidesz a kormány megszorító csomagja ellen tiltakozik majd, a KDNP a demográfiai helyzetet és a családi adózás bevezetését tartja a legfontosabb kérdésnek, az SZDSZ pedig a költségvetésre és a vállalkozásokra koncentrálna a Gyurcsány Ferenc által összehívott nemzeti csúcson. Orbán Viktor pedig csak egy jó kávét vár a megbeszéléstől.

Fidesz azért lesz ott a nemzeti csúcson, mert szerinte minden alkalmat meg kell ragadni, hogy összefogjanak a kormány által tervezett “gigantikus megszorító csomag” ellen. Szijjártó Péter szóvivő azt mondta, a Fidesz szerint azonnali cselekvésre és cselekvőképes kormányra van szükség, a nemzeti csúcsot azonban csak “vízgereblyézésnek” tartják, ami akkor is értelmetlen, ha sok okos és tehetséges ember csinálja.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn jelentette be, hogy ott lesz a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére összehívott nemzeti csúcson, ám egy kérdésre válaszolva kifejtette: egy jó kávét vár a csúcstól.

Daróczi Dávid kormányszóvivő minderre úgy reagált: most Magyarország számít, nem pedig a politikai csatározások. Ezért a kormány sárdobálás helyett továbbra is a magyar forint, a magyar emberek és a magyar vállalatok megvédésén dolgozik – tette hozzá.

A KDNP a családi adózást sürgetné

A Kereszténydemokrata Néppárt a demográfiai helyzetet és a családi adózás bevezetését tartja a legfontosabb kérdésnek, ezért ezt a két témát kívánja hangsúlyozni a szombati nemzeti csúcson – mondta a párt szóvivője, Halász Zsuzsa.

A KDNP kedden jelezte az MTI-nek, hogy a párt elnöke, Semjén Zsolt részt vesz a nemzeti csúcson. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy Gyurcsány Ferenc javaslata újabb pr-lépés a felelősség áthárítására és a figyelem elterelésére. Semjén Zsolt szerint a javaslat közjogi jelentősége több mint homályos.

„Nem leszünk partnerek abban, hogy ezek a lépések a bérbefagyasztást, a nyugdíjak megrövidítését, munkahelyek elvesztését, a megélhetési lehetőségek további szűkülését jelentsék a mindennapi gondokkal küzdő fiatalok, idős emberek, a munkavállalók, a családok számára” – hangsúlyozta a párt.

Mint Halász Zsuzsa elmondta, a KDNP a nemzeti csúcson a bérek befagyasztása ellen is szólni kíván, hiszen amellett, hogy ez a bérből és fizetésből élőket érinti, kihat a nyugdíjakra is, azok befagyasztását is jelentené.

Az SZDSZ három pontos programot javasol

Kóka János olyan programot javasol a szombati nemzeti csúcsra, amely három kérdésre, a költségvetési takarékosságra, a magyar vállalkozások versenyképességét növelő adóintézkedésekre, illetve az euróbevezetés céldátumának meghatározására koncentrál.

Mint kifejtette, a napról napra terebélyesedő krízis világméretű bizalmi válságra vezethető vissza. Kóka János megfogalmazása szerint ebben a válságban a fizetőképesség iránti hit rendült meg, a pénzintézetek pedig nehezebben nyújtanak kölcsönt, mert kevésbé hisznek abban, hogy az adós tud fizetni. Ennek következtében visszaesik a termelés, a fogyasztás, eltűnhetnek munkahelyek, a befektetések veszíthetnek értékeikből és a gazdaság lassul.

A szombati nemzeti csúcsra készített SZDSZ-csomagot Kóka János úgy jellemezte, hogy a költségvetési takarékosság az állam iránti bizalom megtartását, illetve javítását segíti. Hozzátette: ehhez nélkülözhetetlen az SZDSZ által tervezett költségvetési plafontörvény elfogadása. “Az nem megoldás, hogy az állam felelőtlenül költekezik, majd pedig ha bajba kerül, akkor gyorsan emeli az adókat. Most már ideje egyszer kisebb számlát csinálni” – fogalmazott a politikus.

Gyurcsány Ferenc múlt szombaton, az MSZP rendkívüli kongresszusán a kormány nevében kezdeményezte nemzeti csúcsértekezlet összehívását. A miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt jelentette be, hogy a nemzeti csúcsot október 18-ára, szombatra hívta össze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik