Belföld

A megszorítások ellen emel szót a csúcson a Fidesz

A Fidesz azért lesz ott a nemzeti csúcson, mert minden alkalmat meg kell ragadni, hogy összefogjanak a kormány által tervezett „gigantikus megszorító csomag” ellen.

A Fidesz szerint azonnali cselekvésre és cselekvőképes kormányra van szükség, azonban a nemzeti csúcsot csak „vízgereblyézésnek” tartják, ami akkor is értelmetlen, ha sok okos és tehetséges ember csinálja – mondta Szijjártó Péter szóvivő. Hangsúlyozta, hogy a Fidesz az adócsökkentést továbbra is nagyon fontosnak tartja, mert a jelenlegi helyzetben elbocsátásokra kerülhet sor, a vállalkozások visszafoghatják a termelést, ami munkanélküliséghez vezet. A Fidesz emellett leállítaná a kormány luxuskiadásait is.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke hétfőn jelentette be, hogy ott lesz a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére szombatra összehívott nemzeti csúcson. Egy interjúban arról beszélt, hogy Magyarországot komoly veszély fenyegeti, ez pedig nem a pénzügyi válság, hanem az a „gigantikus megszorító csomag”, amit a kormány rakott össze. A kabinet a kormány a lehető legrosszabb választ akarja adni a pénzügyi válságra, be akarja fagyasztani a béreket, következésképpen a nyugdíjakat, valamint el akarja halasztani az adócsökkentést, ami nem erősíteni és védeni fogja az országot, hanem tovább fogja gyengíteni.

Fidesz elnöke elismerte ugyanakkor, hogy a 12 pont közül van olyan, amelynek semmi köze a megszorításokhoz és elfogadható, de szerinte a javaslat „szíve közepe” maga a megszorítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik