Belföld

Kormányszóvivő: most nem lehet adót csökkenteni

A kormányszóvivő szerint a jelenlegi helyzetben nem lehet vitás, hogy el kell halasztani az állami bevételeket rövid távon csökkentő adóreformprogramot. Budai Bernadett a csütörtöki tájékoztatón ezt annak kapcsán mondta, hogy az elmúlt napokban vita bontakozott ki a szakértők és több politikus között is arról, van-e lehetőség az azonnali adócsökkentésre.

Emlékeztetett arra: több adószakértő – például Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója, Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adóigazgatója vagy Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Zrt. főmunkatársa – szerint vakmerőség lenne megvalósítani a korábban tervezett lépéseket, és a jelenlegi helyzetben el kell halasztani az adó- és járulékcsökkentéseket.

Ami talán ennél is fontosabb, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldala – azon a keddi egyeztetésen, amelyen a kormány ismertette a pénzügyi válság kapcsán tervezett kormányzati lépéseket – egységes álláspontot fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi helyzetben a legfontosabb a biztonság, azaz a költségvetés helyzetének megerősítése – tette hozzá.

Budai Bernadett hangsúlyozta: a vállalkozói oldal álláspontja szerint sincs tehát lehetőség az azonnali adócsökkentésre. A jelenlegi helyzetben a munkaadói oldal lemond erről azzal, hogy akkor lehet döntést hozni az adócsökkentésről, ha már látszik a válság vége – jegyezte meg.

A szóvivő emlékeztetett arra, a kormány szintén fontosnak tartja az adócsökkentés kérdését, az azonban nem lehet vitás, hogy a jelenlegi helyzetben ezt el kell halasztani. Az állam akkor tud menedéket nyújtani az esetlegesen erre szoruló vállalatoknak és családoknak, ha a mozgástere nem szűkül, és ehhez megfelelő forrással rendelkezik – hangoztatta, hozzátéve: a feszesebb gazdálkodás ad nagyobb teret az államnak az ország, a vállalkozások és a magyar emberek megvédésében.

A kormányszóvivő kiemelte: később, ha a szükséges feltételek adottak lesznek, akkor a remélt további bevételek további hiánycsökkentésre vagy adócsökkentésre fordíthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik