Belföld

Egy államtitkár is benne volt a Zuschlag-ügyben?

Arató Gergely is tudott arról, hogy nem működő és fiktív társadalmi szervezetek nevében nyújtottak be pályázatokat Zuschlag János irányításával az ügy egyik vádlottja szerint. Arató tagadta a vádakat, a Fidesz felmentetné.

Lados István, a Zuschlag-per másodrendű vádlottja kihallgatása második napján elmondta: tudomása szerint Őri Andrással maga Arató Gergely is készíttetett pályázatot.

A tanácsvezető bíró kérdésére Lados István azt mondta: „Arató Gergely (jelenleg oktatási és kulturális államtitkár, MSZP-s parlamenti képviselő) tudomást szerzett arról, hogy hamis bélyegzők és számlák vannak az irodában, azt is tudta, hogy én hamisítottam ezeket, amit ő nehezményezett Zuschlag Jánosnál és nálam”.

Nem akarta látni

A vádlott beszámolt arról, Arató Gergely arra kérte, hogy amikor az irodában tartózkodik, akkor „ne legyenek elől a bélyegzők és a számlák”.

„Személyesen is mondta, hogy nem szeretné, ha a hamisítások az irodában folynának, amikor ő ott van” – tette hozzá Lados István. Fodor Endre tanácsvezető bíró felolvasta Lados István korábbi vallomását, melyben ugyancsak határozottan állította, hogy Arató Gergely mindenről tudott.

Lados István vallomása szerint Arató Gergelynek tisztában kellett lenni azzal, hogy a pályázó szervezetek nem végeztek tényleges munkát, azt is tudta, hogy hamisított számlákkal igazolják a teljesítést.

Lados István megbízási szerződéssel dolgozott 2003 januárjától az Országgyűlési Hivatalban. Egy irodája volt a Képviselői Irodaház 116-os szobájában Zuschlag János és Arató Gergely MSZP-s országgyűlési képviselőkkel, valamint Őri András negyedrendű vádlottal együtt. Lados István másodrendű vádlott elmondása szerint a gyermek, ifjúsági és sport munkacsoportban dolgozott, melynek Arató Gergely volt a vezetője.

Újhelyi, Vadai és Nyakó neve is felmerült

A bíró kérdésére Lados István beszámolt arról: Arató Gergely munkacsoport-vezető és Zuschlag János utasításai mellett Újhelyi István, Vadai Ágnes és Nyakó István is utasította őt különböző feladatok elvégzésére, melyek a parlamenti munkával voltak kapcsolatosak.

A vádlott elmondta: Zuschlag János képviselői mandátumának megszűnése után is a Képviselői Irodaházból intézte az ügyeit, onnan telefonált, használta az infrastruktúrát.

Arató tagad

Arató Gergely oktatási államtitkár az MTI-nek küldött közleményében úgy fogalmazott: „Lados István személyemet érintő állításai nem felelnek meg a valóságnak”. Mint írja, a Képviselői Irodaházban Lados István állítása szerint zajló tevékenységről nem volt tudomása, ezért ebben az ügyben beszélgetést nem folytathatott vele.

Hozzátette: pályázatok írására utasítást nem adott. Kiemelte, hogy az ügyben az ügyészség tanúként meghallgatta, ekkor tisztázta a felmerült kérdéseket. „A szükséges jogi lépéseket megteszem” – írta az államtitkár.

A Fidesz felmentetné

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője közleményében azt írta: a Zuschlag-per csütörtöki tárgyalásán nagyon súlyos vádak hangzottak el Arató Gergely oktatási minisztériumi államtitkárral szemben, amelyek szerint ő maga is tudott a bűnszervezetben elkövetett csalásról.

„Arató Gergelynek sürgősen válaszokat kell adnia a súlyos vádakra, és amennyiben nem tudja tisztázni magát, akkor Gyurcsány Ferencnek azonnal fel kell mentenie államtitkárát!” – olvasható.

Táncsics Alapítványtól az MSZP-kampányig

A Táncsics Alapítványtól nyert pályázati pénzekből juttatták plusz forráshoz az MSZP alapszervezeteit a 2006-os választási kampányban – vallotta a Zuschlag-per másodrendű vádlottja, Lados István csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben.

Baja Ferenc, a Táncsics Alapítvány kuratóriumának az elnöke másodmagával tartott tájékoztatót a 2006-os országgyűlési választások előtt csaknem kétszáz pártaktivistának arról, hogyan kell a civil szervezeteknek pályázni az alapítványhoz – mondta a másodrendű vádlott, akit Fodor Endre tanácsvezető bíró a Táncsics Alapítványhoz benyújtott pályázatokról kérdezett.

Lados István vallomásában visszaemlékezett arra, hogy a Baja Ferenc által tartott ismertetőn elhangzott: a Táncsics Alapítványhoz benyújtott pályázatok egyik kikötése az volt, hogy csak civil szervezetek pályázhatnak. A bíró kérdésére a vádlott megerősítette: a pályázatok célja az volt, hogy civil szervezeteken keresztül plusz forráshoz juttassák az MSZP-szervezeteket a választási kampányban.

Bűnszervezet ellen folyik az eljárás

A vádhatóság bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt, 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van. Lados Istvánt már korábban házi őrizetbe helyezték, mert minden vádpontra kiterjedő, részletes vallomást tett. A másodrendű vádlott bízott abban, hogy vádalkut köt vele a vádhatóság, de ez nem történt meg. A bíróság előtt a bíró kérdéseire részletesen válaszol, megerősítve korábbi vallomását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik