Belföld

Alkoholtilalom Angyalföldön

Este 11 óra után csak azok az üzletek tarthatnak nyitva a főváros XIII. kerületében, amelyek nem árusítanak alkoholt. Ugyanez vonatkozik a nem melegkonyhás vendéglátó- és szórakozóhelyekre is.

Az MSZP-s többségű testület 28 igen és 3 tartózkodás mellett, nem szavazat nélkül fogadta el a rendeletet, amelyet részben módosítottak a korábbi tervezethez képest – mondta el Gellért Lajos. Emlékeztetett, hogy a korábbi tervezetben ugyanis este 10 óra szerepelt: ez után csak a benzinkutak, az éttermek és azok az élelmiszer-áruházak tarthattak volna nyitva, amelyeknek van melegkonyhás engedélyük.

Abszurd helyzet

Az elfogadott rendelet este 11 órára tolja ki a korlátozást és az alkoholárusítás tilalmához köti az éjszakai nyitva tartást. A tilalom benzinkutakra és melegkonyhás engedéllyel rendelkező üzletekre továbbra sem vonatkozik. A korlátozás hétköznapokra és vasárnapra érvényes, pénteken és szombaton az alkoholt is árusító üzletek éjfélig tarthatnak nyitva.

Merker Dávid, a XIII. kerületi SZDSZ frakcióvezető-helyettese szerint „elég abszurd helyzet állhat elő”, mert nemcsak a kisboltokra vonatkozik a rendelet, hanem a nem melegkonyhás vendéglátó- és szórakozóhelyekre, így például a margitszigetiekre is. A rendelet értelmében nem lehet majd alkoholt fogyasztani például azokban a sörözőkben sem, ahol nincs melegkonyha – tette hozzá a liberális politikus.

Fura megoldás

Karácsonyi Zoltán, az angyalföld MSZP-frakció vezetője közölte, hogy a szocialista képviselőcsoport álláspontja megegyezik a rendeletben foglaltakkal. Spaller Endre, a kerületi Fidesz-KDNP frakcióvezetője a szavazás után úgy nyilatkozott, hogy mivel a módosítás „javít” az eredeti rendeleten, egyhangúlag megszavazták. Jelezte ugyanakkor, hogy minden pontjával értenek egyet. A módosítás ugyanis azt is jelenti, hogy a kocsmák sem árulhatnak alkoholt 11 óra után még hétvégén sem, ami „fura megoldás”.

Az előterjesztés szövege szerint azért készül a kerület a boltok nyitva tartásának korlátozására, mert a kereskedelmi egységekkel kapcsolatos lakossági panaszok nagy része a hangos zene, a köztéri alkoholfogyasztás és az üzleteket, vendéglátó-ipari egységeket elhagyó fiatalok hangoskodása miatt érkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik