Belföld

Hosszúra nyúlhat a nemzeti csúcs

Egész napos is lehet a szombatra összehívott nemzeti csúcs, amelynek már megvan az ülésrendje és a pártok felszólalási sorrendje. A tanácskozás délelőtt 10 órakor kezdődik, és legkésőbb délután 5 óráig tart.

Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta, a delegációkban a pártelnökök, a frakcióvezetők és az európai parlamenti küldöttségvezetők vesznek részt. A pártok ültetési sorrendje az elnökök családneve szerinti ábécé szerint lesz, tehát ez alapján MDF, SZDSZ, MSZP, Fidesz, KDNP lesz a sorrend.

A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a tanácskozás levezető elnökei az Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és korábbi elnökei lesznek: Pálinkás József kezdi az elnöklést, őt Vizi E. Szilveszter és Glatz Ferenc követi.

15 perc a pártoknak

A megnyitót Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke mondja, utána Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Veres János pénzügyminiszter ad tájékoztatást arról, milyen intézkedéseket tettek a pénzügyi válság kezelése érdekében.

Ezután jönnek a pártok felszólalásai 15 perces időkeretben, parlamenti erősorrend szerint (MSZP, Fidesz, KDNP, SZDSZ, MDF). A pártdelegációknak összesen van 15 perce, a tagoknak maguknak kell dönteni arról, hogyan osztják ezt be.

Eddig négyen – Sólyom László jelenlegi, Göncz Árpád és Mádl Ferenc volt államfő, valamint Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke – jelezték, hogy nem vesznek részt a miniszterelnök által kezdeményezett szombati nemzeti csúcson. Az öt parlamenti párt vezetője elmegy, ahogyan három volt miniszterelnök, a tudományos akadémia jelenlegi és két volt elnöke, továbbá a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi, és három korábbi elnöke is.

Hónapok a megállapodásig

Gyurcsány Ferenc vasárnap kezdeményezte a nemzeti csúcsot, hétfőn pedig bejelentette, hogy szombaton tartják a találkozót. A 40-50 fős testülettől azt várja a kormányfő, hogy a következő hetekben kezdje el a munkát, és lehetőség szerint pár hónap alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig.

A miniszterelnök azt szorgalmazta, hogy a nemzeti csúcs a programalkotáskor tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépésekre, a szociális rendszer megújítására, és állapodjon meg az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik